Oglasi

Trump: Nisam tražio prekid istrage o Flynnu

Američki predsjednik smatra bivšeg šefa FBI-a 'cinkarošem' i kaže da je spreman svjedočiti pod zakletvom.
James Comey je u četvrtak na svjedočenju u Senatu optužio Donalda Trampa za kleveteAP

Američki predsjednik Donald Trump odbacio je navode da je rekao smijenjenom šefu FBI-a Jamesu Comeyju kako se nada da će on prekinuti istragu o bivšem savjetniku za nacionalnu sigrunost Michaelu Flynnu.

„Nisam to rekao“, kazao je Trump novinarima.

Upitan da li bi pod zakletvom opisao svoje viđenje događaja, Trump je odgovorio: „Sto posto", javlja Reuters.

Trump je ranije izjavio da je Comey "cinkaroš".

Comey je u četvrtak na svjedočenju u Senatu optužio Trampa za klevete, u sklopu istrage o eventualnoj upletenosti Rusije u američke izbore.

"Uprkos toliko lažnih izjava i laži, potpuna i apsolutna potvrda... i gle, Comey je cinkaroš!", napisao je Trump na svom Twitter nalogu u prvom komentaru na Comyjevo svjedočenje, prenosi AP.

Trump je aludirao na Comyjevo priznanje da je nakon sastanka s njim u Bijeloj kući proslijedio jednom prijatelju zapisnik o detaljima sastanka i zatražio od njega da ga da novinaru New York Timesa, prenosi Tanjug.

Administracija ga oklevetala

Trump tvrdi i da ga svjedočenje Comeyja pred Kongresom "totalno i potpuno" oslobađa krivice u istrazi o navodnom miješanju Rusije u izbor američkog predsjednika, prenosi Fena.

Comey je kazao u svjedočenju pred Obavještajnim komitetom američkog Senata kako nema sumnje da je Rusija bila upletena u američke predsjedničke izbore 2016. godine, ali i da je uvjeren da nijedan glas dat na izborima nije izmijenjen.

Rekao je kako mu predsjednik Trump nije tražio da obustavi istragu o upletenosti Rusije u američke izbore.

Dodao je kako je Trumpova administracija "odabrala da ga okleveta", tvrdeći da je FBI u raspadu, što je okarakterizirao "lažima".

Comey je kazao kako je bio zbunjen i zabrinut objašnjenjima o njegovom otpuštanju, a koja su se stalno mijenjala.

"Zbunio sam se kada sam na televiziji vidio da predsjednik govori kako me otpustio zbog ruske istrage vezano za uplitanje u izbore. Dakle, govorio je drugoj strani da ih je moje otpuštanje riješilo pritiska u vezi s istragom, a zatim govorio da me otpustio zbog onog što sam radio tokom svog mandata. To nema smisla."

"Iako je zakon podrazumijevao da se može otpustiti direktor FBI-a, administracija je odlučila da organizacija nije bila uredna, da liderstvo nije radilo dobro i da su izgubili povjerenje u nas. To su jednostavno bile laži", rekao je Comey.

Michael Flynn kršio pravila

Comey je svjedočio pred senatskim Obavještajnim komitetom o tome da li je predsjednik Tramp na njega vršio pritisak da obustavi istragu protiv predsjedničkog saradnika i bivšeg savjetnika, generala Michaela Flynna.

FBI je provodio istražne radnje o vezama i kontaktima generala Flynna s ruskim vlastima, a Comey je u svom u srijedu objavljenom pisanom svjedočenju naveo da je Trump od njega očekivao da prekine istragu o Flynnu.

Comey nije naredio prekid istrage, a američki predsjednik ga je 9. maja smijenio sa funkcije generalnog direktora FBI-a.

Bivši šef FBI-a je rekao kako je Flynn kršio pravila te da je postojala istraga FBI-a o njegovom kontaktu s Rusima.

Izvor: Agencije