Oglasi

Trump: Nisam tražio da Comey prestane istraživati Flynna

Predsjednik SAD-a Donald Trump tvrdi da nikad nije tražio od bivšeg direktora FBI-ja da obustavi istragu o Michaelu Flynnu.
Comey je u svjedočio pred američkim Kongresom da ga je Trump u četiri oka pitao da li može 'pustiti Flynna' Reuters

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump izjavio je da nikad nije tražio od bivšeg direktora Federalnog istražnog biroa (FBI) Jamesa Comeyja da obustavi istragu o njegovom nekadašnjem savjetniku za nacionalnu sigurnost Michaelu Flynnu.

Comey je u junu svjedočio pred američkim Kongresom da ga je Trump u četiri oka pitao da li može "pustiti Flynna" i da je taj zahtjev uslijedio dan nakon što je predsjednik SAD-a primorao Flynna da podnese ostavku na poziciju u Bijeloj kući, prenosi Beta.

"Nikad nisam tražio od Comeyja da prekine sa istragom Flynna. To su samo nove lažne vijesti koje pokrivaju još jednu od Comeyjevih laži", naveo je Trump u nedjelju na Twitteru.

Trump je u maju smijenio Comeyja s mjesta direktora FBI-a.

Rusko miješanje

Flynn je četvrta optužena osoba, a prva koja je priznala krivicu, u istrazi specijalnog savjetnika Roberta Muellera o ruskom miješaju u američke izbore 2016. godine i mogućoj povezanosti Trumpovog izbornog štaba s Moskvom.

On je u petak na sudu priznao krivicu po optužbi da je dao lažnu izjavu agentima FBI-a o svom razgovoru s tadašnjim ruskim ambasadorom u Washingtonu Sergejem Kisljakom, decembra prošle godine.

U okviru sporazuma o priznanju krivice, Flynn je rekao da mu je viši član Trumpovog tima kazao da kontaktira ruske zvaničnike u decembru 2016. godine, u periodu između izbora Trumpa za predsjednika i njegovog stupanja na dužnost.

Dok je povodom Comeyjevog svjedočenja Trump ostao doslijedan, američki predsjednik je u subotu navečer, također na Twitteru, iznio drugačiju verziju priče o razlozima za smjenu Flynna.

Laganje Flynna

Trump je u subotu nagovijestio da je u vrijeme smjene Flynna u februaru, znao da je on lagao FBI-u o svojim kontaktima s ruskim zvaničnicima. Predsjednik SAD je prvobitno tvrdio da je smijenio Flynna jer on nije bio iskren prema potpredsjedniku SAD-a Mikeu Penceu povodom tih kontakata iz perioda tranzicije vlasti u SAD-u.

"Morao sam da smijenim generala Flynna jer je lagao potpredsjednika (SAD-a) i FBI. On je priznao krivicu za te laži. To je šteta, jer su njegove akcije tokom prelaznog perioda bile zakonite. Nije bilo ničeg da se krije", naveo je Trump u subotu na Twitteru.

Nakon što je jučerašnja poruka na Twitteru pokrenula nova pitanja, Trumpovi saradnici su pokušali napraviti distancu između predsjednika SAD-a i njegove poruke na Twitteru, navodeći da je tu poruku zapravo napisao John Dowd, jedan od Trumpovih advokata. Dowd je naknadno preuzeo odgovornost za tu poruku i tvrdi da je sve njegova pogreška.

Kako ocjenjuje AP, nije jasno zašto bi Trump rekao da je razlog za otpuštanje Flynna bio taj što je lagao FBI-ju, jer je na taj način nagovijestio da je i u to vrijeme znao da je Flynn uradio nešto protuzakonito.

Također nije jasno kako bi predsjednik SAD-a znao da je Flynn lagao FBI, ako ta informacija o kontaktima s Rusima nije došla do njega, što Trump sve vrijeme tvrdi, dodaje agencija.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.