Trump nije zadovoljan objašnjenjem Rijada o smrti Khashoggija

Trump je pozdravio prvi korak Rijada, ali traži još odgovora (EPA)

Američki predsednik Donald Trump izjavio je da nije zadovoljan informacijama saudijskih vlasti o smrti novinara Jamala Khashoggija, ali je istovremeno upozorio da bi suspendovanje prodaje oružja toj zemlji ugrozilo SAD.

“Možemo nešto drugo da uradimo, između ostalih, opcija je uvodjenje sankcija”, rekao je Trump na skupu u američkoj saveznoj državi Nevadi.

Saudijske vlasti su u subotu priznale da je Khashoggi 2. oktobra “izgubio život” u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu ne navodeći gde je njegovo telo.

Vlasti u Rijadu su navele da je novinar stradao u tuči, dok su ranije turski mediji preneli da je mučen pre smrti i raskomadan.

Trump je verziju saudijskih vlasti ocenio “ne mnogo važnom”, uprkos velikom skepticizmu u redovima republikanaca u Kongresu.

Pojedini republikanci traže blokiranje prodaje oružja

“To je bio veliki prvi korak i dobar korak, ali želim da dobijem još odgovora”, rekao je Trump dodajući da suspendovanje isporuke oružja Saudijskoj Arabiji ne bi bilo dobro za SAD.

Prema njegovim rečima, suspendovanje isporuke bi ugrozilo radna mesta u SAD. Trump je rekao da je Rijad naručio oružje u vrednosti od oko 110 milijardi dolara.

Trumpova reakcija na smrt saudijskog novinara razlikuje se od reagovanja  međunarodnih organizacija i Evropske unije (EU) koje su zatražile iscrpnu istragu o okolnostima Khashoggijeve smrti, kao i kažnjavanje odgovornih.

Pojedini republikanski poslanici u Kongresu dele stav međunarodne zajednice navodeći da smrt novinara ne može da ostane nekažnjena.

Američki Kongres ima ovlašćenja da blokira prodaju oružja i da odluči o uvođenju sankcija nekoj zemlji.

Međutim, takva inicijativa bi sada mogla da potraje pošto su 6. novembra zakazani parlamentarni izbori zbog kojih su sednice i rasprave oba doma parlamenta za sada prekinute.

S druge strane Atlantika, nemački ministar spoljnih poslova Heiko Maas izjavio je da Nemačka ne bi trebalo da odobrava prodaju oružja Saudijskoj Arabiji do okončanja istrage o okolnostima smrti novinara Jamala Khashoggija, prenosi Reuters.

Maas: Nema isporuke oružja, dok traje istraga

Navodi se da je Maas u intervjuu nemačkom javnom televizijskom servisu rekao da nema razloga za odobravanje prodaje dokle god je i dalje nejasno šta se desilo Khashoggiju.

Reuters navodi da Maasova izjava deluje kao promena prošlomesečne odluke o dozvoli prodaje artiljerijskih sistema zvaničnom Rijadu.

“Tako da, dokle god je istraga u toku, dokle god ne znamo šta se tamo desilo, nema razloga za donošenje pozitivnih odluka o izvozu oružja u Saudijsku Arabiju”, kazao je Maas.

I Francuska insistira na sprovođenju opsežne i transparentne istrage ubistva novinara Khashoggija u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu.

“Francuska najstrožije osuđuje ovo ubistvo. Potvrda smrti gospodina Džamala Kašogija prvi je korak ka ustanovljenju istine. Ipak, mnoga pitanja i dalje su bez odgovora”, navodi se u saopštenju ministra spoljnih poslova Francuske Jean-Yves Le Driana.

Navodi se da je šef francuske diplomatije uputio saučešće porodici Kašogija i poručio da odgovorni za njegovu smrt moraju da odgovaraju.

Saudijski ministar pravde izjavio je prethodno da se slučaj novinara Khashoggija, dogodio na suverenoj teritoriji Saudijske Arabije.

On je rekao da će se tim slučajem baviti saudijski sudovi kad se okončaju sve procedure, javila je saudijska državna agencija SPA.

Izvor: Agencije