Trump nije nikada javno govorio o mogućem “sporazumu stoljeća”

Al-Sisi je Trumpu kazao da podupire njegove napore da se donese "rješenje za pitanje stoljeća uz sporazum stoljeća". (EPA)

Izraz “sporazum stoljeća”, kada je posrijedi pokretanje dijaloga između Izraelaca i Palestinaca često se pripisuje Donaldu Trumpu i njegovoj administraciji, no međunarodne medijske kuće nemaju nikakvih dokaza o tomu da ga je izgovorio američki predsjednik, bar ne u javnosti.

Velike međunarodne medijske kuće, među kojima i AFP, ove riječi pripisuju aktualnom američkom predsjedniku, no ni francuska agencija nema nikakvih dokaza o tomu da ih je izgovorio Trump. Sigurno nije u javnosti, prenosi AFP.

Nedugo nakon pobjede na predsjedničkim izborima u studenome 2016. Trump je u intervjuu za list Wall Street Journal izraelsko-palestinski sukob nazvao “ratom koji nikako da završi”. Kazao je kako bi volio uspjeti ondje gdje ostali predsjednici i diplomati dosad nisu uspjeli i postići “konačan dogovor” kada je posrijedi izraelsko-palestinski sukob.

Dana 3. travnja 2017. godine sastao se s egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem, čija je zemlja ključni sugovornik kada je riječ o ovoj temi. Al-Sisi je Trumpu na arapskom kazao kako u potpunosti podupire njegove napore da se donese “rješenje za pitanje stoljeća uz sporazum stoljeća”.

Greške u prijevodu

Sisijeva izjava na engleski je jezik prevedena kao “rješenje problema stoljeća”, pri čemu se ne spominje nikakav sporazum.

Od tada se izraz “sporazum stoljeća” počinje pojavljivati ​​u arapskim medijima i na internetskim stranicama.

U svibnju 2017. godine Trump je primio palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa koji je tada govorio o” mirovnom sporazumu koji bi bi povijestan”. 

No u simultanom prijevodu rečeno je da je Abas govorio o “sporazumu stoljeća.  U studenome 2017. palestinska službena agencija Wafa preuzela je izraz “sporazum stoljeća”.

U prosincu 2017. Abas je bio ogorčen što je Trump odlučio Jeruzalem priznati za glavni grad Izraela i tada porušio mostove s američkom administracijom.

“Sporazum stoljeća” od tada poprima negativnu konotaciju u palestinskom službenom jeziku.

Umjesto sporazuma – ostvariva vizija mira

Pa ipak s vremenom taj izraz preuzimaju i drugi mediji te 1. lipnja i AFP i Reuters, New York Times ili Wall Street Journal prenose da je Trump novi američki plan za Bliski istok Trup nazvao “sporazumom stoljeća”.

Taj izraz mogao bi biti u upotrebi kada se idući tjedan u Bahreinu bude održavala investicijska konferencija za Palestinsku samoupravu pod predsjedanjem Sjedinjenih Država.

Taj gospodarski skup trebao bi biti uvod u politički plan za Palestince koji će biti predstavljen naknadno, no datum političkog dijela još nije utvrđen.

U Washingtonu je više službenih sugovornika u razgovoru za agencijcu AFP izrazilo čuđenje prema sintagmi “sporazum stoljeća”.

Jason Greenblatt, savjetnik predsjednika Trumpa i jedan od arhitekata konferencije rekao je “Predstavit ćemo realnu i viziju mira koju je moguće ostvariti”.

Izvor: Agencije