Trump ‘nije dobrodošao’ u Pittsburgh nakon smrtonosne pucnjave

Žena odaje počast ubijenima ispred sinagoge gdje je u subotu bila smrtonosna pucnjava (Reuters)

Jevrejski lideri u američkom Pittsburghu, uključujući i bivšeg predsjednika sinagoge Drvo života (Tree of Life) koja je bila poprište smrtonosne pucnjave u subotu, saopćili su kako američki predsjednik Donald Trump nije dobrodošao u grad zbog njegove retorike protiv manjina.

U pismu koji je objavio pokret „Behind the Arc“ koji sebe opisuje kao pokret za progresivne jevreje, piše se kako Trump neće biti dobrodošao sve dok se ne distancira od stavova bijelih supremacista.

„U protekle tri godine su vaše riječi i vaše odluke ohrabrile jačanje pokreta bijelih nacionalista“, navodi se u pismu koje je upućeno direktno predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država.

„Lično ste ubicu nazvali zlim, no subotnje nasilje je direktni vrhunac vašeg utjecaja.“

Grupa je kazala kako je Trump „potkopao sigurnost“ muslimana, LGBTQ zajednice, ljudi obojene kože i osoba sa invaliditetom.

„Ovaj masakr nije prvi čin terora koji ste potaknuli protiv manjinske zajednice u našoj državi.“

Oružani čuvar

Robert Bowers, čovjek koga policija tereti za ubijanje 11 jevrejskih vjernika, krivi jevrejsku organizaciju Društvo za pomoć hebrejskih imigranata (HIAS) za dovođenje imigranata u SAD.

On je rekao kako je HIAS doveo „uljeze“ u državu, a sve ovo je objavio na društvenu mrežu Gab koja služi kao utočište za ekstremno desničarske aktiviste kojima je zabranjen pristup drugim internetskim stranicama.

Trump je osudio ubistva, a Bowers je kritizirao američkog predsjednika jer „ne mrzi dovoljno jevreje“.

Protivnici optužuju Trumpa da je pridonio ozračju mržnje koje je omogućilo napad.

Američki lider se našao i na udaru kritika jer je rekao kako je sinagoga trebala imati naoružanog čuvara.

Izvor: Al Jazeera