Trump: Netanyahuova pobjeda dobar znak za mir

Tokom predizborne kampanje Netanyahu je isticao svoje bliske odnose s Trumpom (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u izjavi za novinare u Bijeloj kući da je ponovni zbor izraelskog premijera Benjamina Netanyahua na nacionalnim izborima dobar znak za mir.

Netanyahu je u srijedu osigurao novi, peti mandat, a parlamentarnu većinu omogućit će mu desničarske religijske stranke uprkos tijesnoj utrci s glavnim suparnicima s centra.

Tokom predizborne kampanje Netanyahu je isticao svoje bliske odnose s Trumpom, koji je 2017. priznao Jerusalem za glavni grad Izraela i u maju 2018. preselio američku ambasadu u taj grad.

Posljednji krug pregovora između Izraelaca i Palestinaca uz američko posredovanje propao je 2014.

Muellerov izvještaj

Trump se osvrnuo i na istragu o ruskom uplitanju u američke predsjedničke izbore 2016. i mogućem dosluhu kampanje Donalda Trumpa s Moskvom.

Rekao je da nije ni vidio ni pročitao izvještaj posebnog istražioca Roberta Muellera o istrazi, čiju cjelovitu objavu traže demokrati.

“Nisam pročitao Muellerov izvještaj. Nisam vidio Muellerov izvještaj”, rekao je.

Američki ministar pravosuđa Bill Barr potvrdio je u utorak da će izvještaj moći objaviti “u roku sedam dana” nakon što bude očišćen od sadržaja koji bi mogao kompromitirati druge istrage, razotkriti povjerljive izvore ili naštetiti ugledu “perifernih” aktera.

Izvor: Agencije