Trump, nesrazmjerni tvitovi i međunarodno pravo

Donald Trump je povukao svoje početne tvrdnje vezane za iranske kulturne znamenitosti (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump suočio se s dodatnim bijesom tokom vikenda, kada je na Twitteru napisao da bi Sjedinjene Američke Države mogle napasti 52 iranske lokacije, “neke visokog značaja i veoma važne za Iran i iransku kulturu”, ako Teheran napadne američke građane ili lokacije.

Kasnije je dodao :”Napadne li Iran bilo kojeg američkog građana ili lokaciju, SAD će brzo i u potpunosti uzvratiti, i to možda na nesrazmjeran način.”

Njegove poruke na Twitteru, objavljene nakon ubistva iranskog generala Qassema Soleimanija u Iraku, izazvale su široko rasprostranjenu osudu, a mnogi stručnjaci i organizacije za zaštitu ljudskih prava su istakle da se vojni napadi na kulturne znamenitosti smatraju ratnim zločinom prema međunarodnom pravu.

Međutim, bijesna reakcija je samo izazvala Trumpa da čvrsto brani svoj stav.

“Njima je dozvoljeno da ubijaju naše ljude. Dozvoljeno im je da muče i sakate naše ljude. Dozvoljeno im je da koriste bombe pored puta i da raznesu naše ljude. A nama nije dozvoljeno da dodirnemo njihove kulturne znamenitosti. To ne ide na taj način”, rekao je on novinarima u nedjelju.

Povučene prijetnje

Američki sekretar za odbranu Mark Esper sugerirao je u ponedjeljak da američka vojska neće izvršiti nijednu naredbu za napad na kulturne znamenitosti.

Dan kasnije Trump je povukao svoje početne tvrdnje vezane za iranske kulturne znamenitosti, kazavši da će se nevoljko pridržavati međunarodnog prava.

Mnogi stručnjaci se slažu da bi djelovanje u opsegu kojim je Trump prijetio, uključujući korištenje nesrazmjerne sile, kršilo međunarodni zakon, koje proporcionalnost smatra jednim od svojih ključnih načela.

Načelo proporcionalnosti “nastoji ograničiti štetu uzrokovanu vojnim operacijama, zahtijevajući da učinci korištenih sredstava i metoda ratovanja ne smiju biti nesrazmjerni željenoj vojnoj prednosti”, navodi Crveni križ.

Korištenje nesrazmjerne sile, stoga, prema ovom načelu, predstavlja razni zločin.

Luciano Zaccara, profesor Zaljevske politike na Univerzitetu u Kataru, tvrdi da je SAD već iskoristio nesrazmjernu silu ubistvom Soleimanija, “jednog od najviših zvaničnika iranskog vojno-političkog establišmenta”.

Drugi stručnjaci su otišli korak dalje, sugerirajući da je objavom takvih prijetnji Trump možda prekršio međunarodno pravo.

Kršenje Povelje UN-a

Prema Iliasu Bantekasu, profesoru prava Univerziteta “Hamad bin Khalifa” u Dohi, poruke na Twitteru u kojem Trump prijeti da će djelovati “nesrazmjerno” predstavljaju kršenje Člana 2, Stav 4. Povelje Ujedinjenih naroda, u kojem se navodi da će sve članice UN-a “suzdržati od prijetnji ili korištenja sile protiv teritorijalnog integriteta ili političke nezavisnosti bilo koje države”.

“Tvit ‘možda nesrazmjerno’ je jasno kršenje Člana 2, Stav 4. Povelje UN-a, koji zabranjuje prijetnju oružanom silom, čak i ako ih ne prate stvarne oružane mjere”, rekao je Bantekas.

“Čak i ako se akcija smatra zakonitom zbog samoodbrane, njen nesrazmjerni karakter bi je učinio nezakonitom.”

Kevin Jon Heller se složio s tom tvrdnjom, kazavši da ne bi bilo “ništa suštinski pogrešno da Trump kaže – na sebi svojstveni način – da će se SAD braniti od oružanog napada”, ali činjenica da je on prijetio nesrazmjernom silom “predstavlja kršenje Član 2, Stav 4. Povelje UN-a”.

Ali, Charles Blanchard, partner u advokatskom uredu “Arnold Porter” i bivši glavni savjetnik američke vojske, ne slaže se s tim.

Objava na Twitteru “sadrži dovoljno ‘prostora za manevriranje’ da otežava da se shvati šta je predsjednik Trump mislio”.

‘Zbrkana poruka’

Blanchard je ukazao na naknadnu izjavu državnog sekretara Mikea Pompea da će svaki napad – u slučaju da SAD odluči koristiti silu – biti u skladu s međunarodnim pravom.

“Tvit je dovoljno zbrkan da je teško smatrati ga zvaničnom prijetnjom SAD-a”, rekao je Blanchard.

Michael Pregent, bivši američki obavještajni zvaničnik i viši analitičar za Bliski istok Instituta Hudson, također je rekao da objave na Twitteru ne krše međunarodno pravo.

“To je upozorenje Iranu da ako napadnu američke interese, Iran će biti odgovoran i SAD će napasti mete koje su od interesa za Iran”, kazao je Pregent za Al Jazeeru.

Neki stručnjaci ističu da je sam Trump kazao da njegove poruke na Twitteru služe kao obavijesti Kongresu o vojnim akcijama koje će poduzeti ako Iran napadne američke građane ili imovinu.

“S obzirom da sam Trump navodi da su njegove objave na Twitteru dovoljno dobre da se smatraju zvaničnim objavama Kongresu, njegov tvit se može smatrati formalnom izjavom o namjeri”, rekla je Sarah Kay, advokatica za zaštitu ljudskih prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji i stručnjakinja za protuterorizam.

Bantekas dodaje da “novitet u tome što je jednostrana akcija poduzeta putem Twittera i da prijetnja silom ne dolazi kroz zvanične kanale poput State Departmenta već iz privatnog tvita”.

On je kazao da su “državne prakse tradicionalno izražavale službenim činovima i izjavama, a ne privatnim činovima državnih aktera. Tvit je privatna akcija, ali kada ga iskoristi predsjednik da učinkovito zaprijeti oružanom silom, to se pretvara u državni čin”.

Izvor: Al Jazeera