Trump: Nema sukoba u mom vanjskopolitičkom timu

Trump priznaje da postoje različita mi[ljenja, ali izražava uvjerenje da će Iran uskoro htjeti da razgovara (EPA)

Američki predsednik Donald Trump demantovao je pisanje pojedinih medija da u njegovom spoljnopolitičkom timu ima sukoba po pitanju pojačane retorike i pritisaka na Iran.

“Sve strane, stavovi i politike su pokriveni. Siguran sam da će Iran uskoro hteti da razgovara”, napisao je Trump na Twitteru, prenosi AP.

Kako navodi američka agencija, postoje nagoveštaji da američki državni sekretar Mike Pompeo i Trumpov savetnik za nacionalnu bezbednost John Bolton ne gledaju baš na istovetan način na politiku SAD kada je u pitanju Iran i Bliski istok.

‘Donošenje odluke je jednostavan proces’

Pompeo se ove sedmice sastao u Sočiju sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim, gde je preneo poruku da SAD ne traže rat sa Iranom.

S druge strane, američki mediji, ali i pojedini opozicioni senatori tvrde da se Trumpov savetnik Bolton zalaže za sukob sa Teheranom i da je već naredio pripremu ratnih planova.

Trump je na Twitteru naveo da postoje različita mišljenja, ali je dodao da je, kada je reč o donošenju konačne odluke, u pitanju “vrlo jednostavan proces”.

Američki State Department naredio je povratak najvećeg dela američkog osoblja iz diplomatskih predstavništava u Iraku, usled rastućih tenzija između Vašingtona i Teherana.

Izvor: Agencije