Trump: Nema premještanja u Jerusalem do kraja godine

Jeruzalem, Jerusalem
Američki plan predviđa da Jerusalem bude proglašen nedjeljivim glavnim gradom Izraela (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump negirao je u srijedu da će se planirano premještanje veleposlanstva SAD-a iz Tel Aviva u Jeruzalem dogoditi u roku jedne godine iako je izraelski premijer Benjamin Netanyahu izrazio očekivanje da će veleposlanstvo biti premješteno u tom roku.

“Do kraja godine? Govorimo o različitim scenarijima. Ja očito mislim da bi to bilo na privremenoj bazi. Ne razmatramo to. Odgovor je ne”, rekao je Trump u intervjuu Reutersu, u komentaru na Netanyahuovu izjavu, prenosi Tanjug.

Tillerson: ‘Za tri godine’

Netanyahu je u srijedu u izjavi izraelskim novinarima na putu za Indiju rekao da je njegova “čvrsta procjena da će to [premještanje veleposlanstva] ići mnogo brže nego što se misli – u roku jedne godine”.

Trump je početkom prosinca napravio zaokret u višedesetljetnoj politici SAD-a priznavši Jeruzalem za prijestolnicu Izraela i pokrenuvši proces premještanja veleposlanstva iz Tel Aviva, čime je ugrozio mirovne napore na Bliskom istoku i uznemirio arapski svijet i zapadne saveznike, navodi britanska agencija.

Međutim, američki državni tajnik Rex Tillerson prošlog je mjeseca izjavio da će veleposlanstvo biti premješteno “vjerojatno tek za tri godine, što je prilično ambiciozno”.

Trump: ‘Bit će to lijepa ambasada’

Toliko je, naime, vremena potrebno dužnosnicima američke administracije za logistički proces pronalaženja i osiguravanja lokacije i pripremanja stambenog smještaja za diplomate.

Trump, koji odlukom o veleposlanstvu u Izraelu ispunjava svoje predizborno obećanje, najavio je da će to biti “lijepo veleposlanstvo, ali neće koštati 1,2 milijarde dolara”, pri čemu, kako navodi Reuters, misli na vrijednost veleposlanstva SAD-a u Londonu.

Izvor: Agencije