Trump: Neka se drugi bore u Siriji

Trumo kaže da se godinama zalagao za povlačenje vojske iz Sirije (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump branio je danas svoju odluku da povuče američke vojnike iz Sirije, nakon što su ga kritikovali pojedini republikanci, a saveznici iskazali zabrinutost, ali i neki američki vojni komadanti. 

„Da li SAD žele da budu policajac Bliskog istoka, dobijajući zauzvrat ništa osim trošenja dragocjenih života i triliona dolara štiteći druge koji, skoro u svim slučajevima, ne cijene ono što radimo? Da li želimo da budemo tamo zauvijek? Došlo je vrijeme da se drugi konačno bore…“, komentarisao je Trump na svom nalogu na Twitteru, prenosi Tanjug.

‘Morat će se boriti bez nas’

U nizu poruka na Twitteru, američki predsjednik je ocijenio da odluka da povuče vojsku iz Sirije ne treba da iznenađuje bilo koga, te da se i sam za to zalagao godinama, podsjetivši da je još prije šest mjeseci želio da to i uradi, ali je pristao da američki vojnici ostanu još neko vrijeme u Siriji, prenosi Reuters. 

„Rusija, Iran, Sirija i drugi nisu sretni zbog toga što se SAD povlače s tog terena, uprkos tome što pišu lažne vijesti, jer sada će morati da se bore protiv Islamske države i drugih, koje mrze, ali sada bez nas. Gradim daleko najsnažniju vojsku na svijetu. Ako nas Islamska država napadne, prokleta je!“, upozorio je Trump. 

Američki predsjednik je u srijedu izjavio da je Islamska država u Siriji pobijeđena i najavio povlačenje vojske SAD-a iz te zemlje.

Izvor: Agencije