Trump negativan na COVID-19, vratio se u predizbornu kampanju

Američki predsjednik Donald Trump negativan je na COVID-19 nekoliko dana zaredom i ne može prenijeti zarazu korona virusa na druge, izjavio je liječnik Bijele kuće.

U isto vrijeme Trump se skupom na Floridi, prvim nakon što je objavljeno da je zaražen korona virusom, vratio u predizbornu kampanju.

Pojavio se na otvorenom ne noseći zaštitnu masku i hvaleći svoje poteze u borbi protiv pandemije korona virusa.

Dolazeći na skup održan na aerodromu Sanford, Trump je bacao maske okupljenima i ponavljao kako se oporavio od COVID-19, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Ja sam kroz to prošao. Kažu da sam imun. Osjećam se moćno”, rekao je Trump hiljadama pristalica, koji su stajali jedni drugima rame uz rame, većinom ne noseći zaštitne maske.

Nije promijenio pristup kampanji

“Svima ću vam dati veliki poljubac”, kazao je Trump.

Trumpovim povratkom u kampanju, počela su zadnje tri sedmice do izbora 3. novembra, dok najnovije ankete pokazuju njegov sve veći zaostatak za protukandidatom, demokratom Joeom Bidenom, u državama koje bi mogle donijeti prevagu na izborima.

Kažu da sam imun. Svima ću vam dati veliki poljubac, poručio je američki predsjednik

Prvi skup planiran za ovu sedmicu pokazao je da Trump nije promijenio pristup kampanji od kako se zarazio virusom.

“Želite li tamo ići, idite”, rekao je okupljenima.

Negativan nalaz Trumpovog testa na COVID-19 prvi je nalaz  koji je objavila Bijela kuća od kako je 2. oktobra objavljeno da je američki predsjednik zaražen korona virusom.

Doktor Sean Conley napisao je u izvještaju da test i drugi klinički i laboratorijski nalazi “pokazuju da ne postoji vidljiva replikacija virusa”.

I Bidenov test na COVID-19 bio je negativan, saopćeno je iz njegovog izbornog štaba.

Od kako je Trump objavio da je zaražen korona virusom, bivši američki potpredsjednik nekoliko se puta testirao i bio negativan na korona virus.

Biden vodi u Wisconsinu i Pennsylvaniji

Trump pokušava promijeniti dinamiku predizborne utrke, za koju ankete provedene na nacionalnom nivou te u nekoliko država pokazuju da je gubi u odnosu na Bidena, koji bolje stoji u Wisconsinu i Pennsylvaniji, dvjema državama koje su Trumpu donijele pobjedu na predsjedničkim izborima 2016. godine.

Američki predsjednik mjesecima nastoji skrenuti pažnju javnosti sa virusa i njegovog suočavanja s pandemije korona virusa, kojim se u SAD-u zarazilo više od 7,8 miliona ljudi, dok ih je više od 214.000 preminulo, a milioni ostali bez posla.

Kritičari optužuju Trumpa da nije poticao okupljene na događajima u kampanji, pa čak ni osoblje Bijele kuće, da nose zaštitne maske te da se pridržavaju socijalne distance.

Najmanje 11 bliskih Trumpovih suradnika bilo je pozitivno na korona virus.

Izvor: Al Jazeera i agencije