Trump: Neću se predomisliti o povlačenju vojske iz Sirije

SAD, Vojnici, Vojska, Sirija
Iz koalicije predvođene SAD-om kažu da vojne operacije koalicije nisu usmjerene na konflikt s drugim snagama u regionu (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je kako se neće predomisliti o povlačenju vojnika SAD-a iz Sirije.

“Neću se predomisliti”, rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući, prenosi Beta.

Bijela kuća je ranije u petak priopćila da će SAD ostaviti malu skupinu za održavanje mira od 200 američkih vojnika u Siriji na neko vrijeme nakon povlačenja.

“Mala grupa za održavanje mira od blizu 200 će ostati u Siriji jedno vrijeme”, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders u kratkom priopćenju.

Odluka je objavljena nakon što je Trump telefonski razgovarao s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Nastavak koordinacije

U priopćenju je rečeno kako su se dvojica čelnika usuglasili u pogledu Sirije da “nastave koordinirati stvaranje moguće zaštićene zone”.

U međuvremenu, neimenovani američki dužnosnik za agenciju Reuters je izjavio kako će blizu 400 američkih vojnika ostati u Siriji u zoni sigurnosti, koja bi se trebala uspostaviti na sjeveroistoku zemlje i u američkoj bazi nedaleko od granice s Irakom i Jordanom, prenosi Tanjug.

Kontigent europskih saveznica SAD-a činit će blizu 800 do 1.500 vojnika, koji će čuvati zonu sigurnosti, dodao je dužnosnik.

Američki predsjednik je u prosincu najavio povlačenje blizu 2.000 američkih vojnika koji se bore protiv pripadnika skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Siriji.

No, on je pod pritiskom nekih savjetnika da prilagodi svoju politiku kako bi osigurao zaštitu kurdskih snaga koje su podržavale borbu protiv ISIL-a i koje sada može ugroziti Turska, prenijele su agencije.

Izvor: Agencije