Trump: Nećemo opet zaustaviti poslove zbog porasta zaraze

Do porasta broja broja zaraza korona virusom došlo u najmanje 14 država (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u da SAD neće ponovno zatvoriti poslovanje jer je nekoliko država izvijestilo o porastu broja novih infekcija korona virusom, javlja Reuters.

“Nećemo ponovno zatvarati zemlju. Nećemo to morati raditi”, rekao je Trump u intervjuu za Fox News Channel.

Trumpovi komentari dolaze nakon što su ekonomski savjetnik Bijele kuće Larry Kudlow i ministar finansija Steven Mnuchin rekli kako SAD ne može ponovno ugasiti ekonomiju.

Porast zaraza u 14 država

Analiza je otkrila da je do porasta broja broja zaraza korona virusom došlo u najmanje 14 država, prenosi Hina.

Vodeći američki stručnjak za infektivne bolesti Anthony Fauci upozorio je da se SAD i dalje suočava s prvim valom korona virusa, ističući da je zabrinut zbog pojave novih žarišta u zemlji.

Rekao je da ne bi prisustvovao prvom političkom skupu nakon više mjeseci predsjednika Donalda Trumpa, koji bi se trebao u subotu održati u Oklahomi, gdje se očekuju velike gužve, uprkos porastu broju slučajeva korona virusa.

Milioni Amerikanaca bez posla

Fauci je ranije izjavio da će se korona virus možda pojavljivati u nekoliko ciklusa te da se povratak na punu normalnost u svakodnevnom životu vjerovatno ne može očekivati ove godine.

Restorani, teretane, škole i druge lokacije u martu su bile zatvoreni dok se zemlja branila od zaraze korona virusom od kojega je do sada oboljelo  2,16 miliona Amerikanaca, a umrlo ih gotovo 118.000.

Milioni Amerikanaca ostali su bez posla zbog posljedica te pandemije. 

Izvor: Agencije