Trump neće posjetiti demilitariziranu zonu u Koreji

Uprkos nazivu, granica dvije Koreje vjerovatno je najmilitariziranija na svijetu (EPA)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump neće posjetiti demilitariziranu zonu između Sjeverne i Južne Koreje na svom prvom putovanju u Aziju, koje počinje u petak.

Trump će posjetiti pet zemalja, saopćila je Bijela kuća.

Američki predsjednik ide u posjetu Seulu 7. i 8. novembra, u vrijeme zabrinutosti međunarodne zajednice zbog nuklearnog i raketnog programa Sjeverne Koreje i zaoštravanja verbalnog rata Bijele kuće i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una.

“Predsjednik neće posjetiti demilitariziranu zonu, neće biti vremena”, rekao je jedan zvaničnik i naveo da će Trump boraviti u vojnoj bazi Humphreys, 90 kilometara južno od Seula, prenosi Beta.

Prema riječima tog zvaničnika, “nijedan američki predsjednik nije posjetio bazu Humphreys, i to će biti snažna poruka” o značaju te baze za saradnju vojski SAD-a i Južne Koreje.

‘Strašna zona’

Demilitarizirana zona, prema riječima nekadašnjeg predsjednika SAD-a Billa Clintona, “jedno je od najstrašnijih mjesta na svijetu” i posjeta toj oblasti uvijek se tumači kao simbol snage veza Washingtona i Seula u odnosu na Pjongjang.

Uprkos nazivu, granica dvije Koreje vjerovatno je najmilitariziranija na svijetu.

Nekoliko desetaka kilometara sjeverno od Seula taj pojas – širok četiri, a dug 248 kilometara – ispunjen je električnim ogradama, minskim poljima i protivtenkovskim zidovima.

Istaknuvši da je od kraja Korejskog rata “manjina” predsjednika SAD-a bila u demilitariziranoj zoni, zvaničnik je rekao da su tamo bili potpredsjednik Mike Pence i ministar odbrane James Mattis.

Međutim, od kako je Ronald Reagan bio u tom području 1983. godine, samo George Bush stariji nije posjetio demilitariziranu zonu.

Izvor: Agencije