Oglasi

Trump neće blokirati saudijske investicije zbog Khashoggija

Američki predsjednik rekao da bi u slučaju američke blokade Saudijska Arabija preusmjerila svoj novac na Rusiju i Kinu.
Saudijci troše 110 milijardi dolara na vojnu tehniku i na stvari koje stvaraju poslove za ovu zemlju, rekao je Donald TrumpEPA

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da ne vidi razlog da blokira investicije Saudijske Arabije, uprkos zabrinutosti zbog nestalog saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

Dodao je da bi u slučaju američke blokade Saudijska Arabija preusmjerila svoj novac na Rusiju i Kinu, prenosi Reuters.

"Saudijci troše 110 milijardi dolara na vojnu tehniku i na stvari koje stvaraju poslove za ovu zemlju. Ne dopada mi se ideja zaustavljanja investicije od 110 milijardi dolara u SAD, a znate li šta će da urade? Uzet će taj novac i potrošit će ga u Rusiji ili Kini, ili na nekom drugom mjestu", rekao je Trump.

Američki predsjednik uskoro očekuje izvještaj o nestalom saudijskom novinaru.

Senator za snakcije Saudijskoj Arabiji

Senator Bob Corker, predsjedavajući Komiteta za vanjske poslove, izjavio je da će morati biti uvedene sankcije Saudijskoj Arabiji na najvišem nivou ako se ispostavi da je novinar ubijen.

Khashoggi je nedavno nestao nakon ulaska u saudijski konzulat u Istanbulu.

Mediji prenose navode obavještajnih izvora da je Khashoggi, koji je bio kritičan prema saudijskim vlastima, ubijen, a njegovo tijelo izrezano.

Također navode da je novinar bio meta saudijskih vladara te da su oni direktno povezani s njegovim nestankom.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.