Oglasi

Trump NATO saveznicima predložio četiri posto BDP-a za odbranu

Američki čpredsjednik želi ne samo da članice Alijanse ispune cilj od dva posto, nego da izdvajanje povećaju dvostruko.
NATO, Donald Trump, Angela MerkelTrump je po okončanju samita NATO-a izjavio da je 'vrlo stabilni genije' i proglasio vlastitu pobjedu na samituEPA

Američki predsjednik Donald Trump predložio je saveznicima u NATO-u da povećaju obrambene proračune na četiri posto bruto domaćeg proizvoda, dvostruko više od ranije zacrtanog cilja od dva posto.

On je taj prijedlog iznio na sastanku 29 čelnika zemalja članica NATO-a koji su se okupili na dvodvenom summitu u Bruxellesu.

"Predsjednik [SAD-a] je predložio ne samo da zemlje članice ispune cilj od dva posto BDP-a, nego da izdvajanje za obranu povećaju na četiri posto", rekla je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders.

Stoltenberg: Usredotočiti se na dva posto

"Predsjednik Trump želi da naši saveznici podnesu veći teret", dodala je, kako prenosi Hina.

Trump je kasnije u twittu napisao da dva posto BDP-a saveznici moraju početi trošiti na obranu odmah, a ne do 2025. godine.

"Čemu služi NATO ako Njemačka plaća Rusiji milijarde dolara za plin i energiju? SAD plaća za zaštitu Europe, a potom gubi milijarde na trgovini. Moraju platiti dva posto BDP-a odmah, a ne do 2025. godine", istaknuo je.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je na konferenciji za novinare rekao da se treba usredočiti na dogovoreni cilj od dva posto.

Članice NATO-a zacrtale su na summitu u Walesu 2014. godine da će u sljedećih deset godina podići izdvajanje za obranu na dva posto BDP-a.

Taj cilj, po najnovijim podacima, trenutačno ispunjava osam država članica: Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Grčka, Estonija. Latvija, Litva, Poljska i Rumunjska.

SAD daje 70 posto troškova

Očekuje se da će do 2024. godine taj cilj ispuniti 17 država.

Pored postojećih osam, očekuje se da će to učiniti još devet zemalja: Hrvatska, Albanija, Bugarska, Crna Gora, Češka, Francuska, Mađarska, Slovačka i Turska.

No, neke zemlje, uključujući velike članice poput Njemačke, Italije i Španjolske, neće ni do tada ispuniti zacrtani cilj.

Od ukupnih troškova za obranu svih država članica NATO-a, na Sjedinjene Američke Države otpada 70 posto.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.