Trump nastavlja napadati Kinu zbog korona virusa

Donald Trump je naveo da je broj oboljelih od Covida-19 u padu ili se stabilizira širom države (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump kazao je u ponedjeljak navečer da je Kina mogla zaustaviti korona virus prije nego što se proširio svijetom i rekao kako njegova administracija provodi “ozbiljne istrage” kako bi saznala šta se tačno dogodilo.

“Provodimo ozbiljne istrage… Nismo sretni s Kinom. Mi smatramo da se to moglo zaustaviti na izvorištu. To je moglo biti brzo zaustavljeno i tada se ne bi proširilo cijelim svijetom”, izjavio je na konferenciji za medije organiziranoj u Vrtu ruža Bijele kuće.

Govoreći o slučajevima zaraze u Sjedinjenim Američkim Državama, Trump je naveo da je broj oboljelih od Covida-19 u padu ili se stabilizira širom države, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“U svim slučajevima ide nabolje. Ovo je stvarno užasna situacija s kojom smo suočeni, ali oni napreduju.”

‘Nepotrebna smrt’

Dodao je da se javlja “glad” za povratkom na posao. 

“Osiguravanje zdravlja naše ekonomije ključno je za osiguravanje zdravlja naše nacije – ti ciljevi idu u paru”, kazao je i dodao kako je “neko” davno mogao zaustaviti pandemiju, “nepotrebnu smrt” uslijed Covida-19.

“Toliko nepotrebne smrti je bilo u ovoj zemlji. To je moglo biti zaustavljeno, ali izgleda da je neko davno odlučio da to neće napraviti na taj način i cijeli svijet pati zbog toga.”

Na pitanje novinara zaslužuje li predsjednik reizbor ako izgubi više Amerikanaca u šest sedmica nego što ih je poginulo u Vijetnamskom ratu, Trump se nije dao smesti.

“Da, izgubili smo mnogo ljudi, ali ako pogledate prvobitne projekcije, koje su bile 2,2 miliona, mi vjerovatno idemo prema 60.000 do 70.000”, kazao je.

“To je daleko previše, jedna osoba je previše. Mislim da smo donijeli mnogo stvarno dobrih odluka”, dodao je, navevši kao primjere zatvaranje granice i “nevjerovatan” posao koji je njegova Vlada napravila s respiratorima.

Datum izbora ostaje isti

Američki predsjednik je izjavio da zna kako je sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un te da se nada da je dobro nakon nagađanja zadnjih dana o njegovom zdravstvenom stanju.

“Nadam se da je dobro. Znam kako je, relativno govoreći. Vidjet ćemo, vjerovatno ćete čuti u ne tako dalekoj budućnosti”, kazao je.

Na pitanje je li razmatrao odgodu predsjedničkih izbora predviđenih za novembar, Trump je odgovorio da “nikada nije razmišljao o promjeni datuma izbora”.

“Zašto bih to učinio? Treći novembar, to je dobar broj.”

Izvor: Agencije