Trump nasjeo na Putinovu igru

Vladimir Putin, Donald Trump
Trumpova izjava izazvala je kritike i republikanaca koji su ga već kritizirali zbog stava prema Putinu u Helsinkiju (AP)

Američki predsjednik Donald Trump suočio se s novom raspravom nakon što je Crnu Goru označio “vrlo malom zemljom” čiji su stanovnici “vrlo agresivni”, dovodeći u pitanje princip uzajamne obrane unutar NATO-a.

Trumpova izjava izazvala je kritike i njegovih republikanaca koji su ga već kritizirali zbog, kako smatraju, blagog stava prema predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu na nedavnom sastanku u Helsinkiju.

“Napadajući Crnu Goru i dovodeći u pitanje naše obveze unutar NATO-a, predsjednik je upravo nasjeo na Putinovu igru”, ocijenio je republikanski senator John McCain.

Burns: Poklon Putinu

“Crnogorski narod je hrabro pružio otpor pritisku Putinove Rusije da bi se uključio u demokraciju, a Senat je sa 97 glasova za i dva protiv podržao prijem te zemlje u NATO”, rekao je McCain, koji je žestoko kritizirao Trumpovu izjavu u Helsinkiju nako sastanka s Putinom.

Bivši američki veleposlanik u NATO-u, Nicholas Burns, ocijenio je u srijedu navečer kako je Trump takvom izjavom pokrenuo sumnju da bi SAD, pod njegovim mandatom, mogle odbiti pomoć saveznicima.

“To je poklon Putinu”, dodao je Burns.

“Volio bih reći da je Trump predvidljiv, ali nikada ne bih pomislio da bi mogao predstaviti Crnu Goru kao glavnu prijetnju za mir u svijetu”, ocijenio je Thomas Wright, stručnjak iz kompanije Brookings.

Trump je u izjavi novinaru Tuckeru Carlsonu s kanala Fox News, u razgovoru emitiranom u utorak navečer, doveo u pitanje uzajamnu obranu članica ukoliko je jedna od njih napadnuta.

“Ako bi, na primjer, Crna Gora bila napadnuta, zašto bi moj sin išao tamo da je brani”, pitao je američki novinar Trumpa, koji je odgovorio da se i sam isto zapitao.

Trump: Mala zemlja agresivih ljudi

“Razumijem što mi kažete, postavio sam isto pitanje… Crna Gora je vrlo mala zemlja s ljudima vrlo jakim i vrlo agresivnim”, rekao je Trump i dodao da bi ta “agresivnost mogla izazvati Treći svjetski rat” ako bi ostale članice NATO-a morale intervenirati.

Prema Članku 5 Povelje NATO-a, napad na jednu zemlju članicu smatra se napadom na sve članice i predviđena je uzajamna pomoć i zaštita.

Taj članak je samo jednom spomenut, nakon napada na SAD 11. rujna 2001. godine.

Izvor: Agencije