Trump naredio reviziju nacionalnih spomenika

SAD, Nafta, Bušotina, Bušenje
Zaštitari okoliša: Trumpova administracija ulazi u pravno, političko i moralno minsko polje (AP)

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je u srijedu izvršnu uredbu kojoj je cilj utvrditi koja se zaštićena područja poznata kao nacionalni spomenici mogu ukinuti ili smanjiti, s ciljem da se na više zemlje može bušiti, iskapati ugljen i omogućiti drugi oblici iskorištavanja. 

Dio je to Trumpovih nastojanja da ukine niz odluka bivšeg predsjednika Baracka Obame o zaštiti okoliša za koje kaže da blokiraju gospodarski razvoj.

Tu politiku podupiru poslovni ljudi, a protive joj se zaštitari okoliša, prenosi Hina.

Trump je uredbu potpisao u ministarstvu unutarnjih poslova u Washingtonu, rekavši da su njegovi prethodnici, zbog načina na koji su koristili zakon o nacionalnim spomenicima iz 1906., “zlorabili saveznu vlast” dopuštajući saveznoj vladi da “zaključa” milijuna hektara zemlje.

Osude zaštitara okoliša i Indijanaca

“Od danas glavnu riječ ponovno imaju savezne države”, istaknuo je Trump dodajući da bi lokalne vlasti trebale odlučiti koja će zemlja biti zaštićena, a koja otvorena za razvoj.

Ministar unutarnjih poslova Ryan Zinke, zadužen za saveznu zemlju i prirodne resurse, rekao je da će se revidirati oko 30 nacionalnih spomenika proglašenih u posljednjih 20 godina i zatražiti mišljene lokalnih predstavnika prije nego što donese preporuke u roku od 45 dana.

Zaštitari okoliša i zastupnici Indijanaca osudili su uredbu.

“Trumpova administracija ovom revizijom ulazi u pravno, političko i moralno minsko polje”, rekla je Kate Kelly, direktorica za javne površine u Centru za američki napredak.

Izvor: Agencije