Trump naredio povlačenje novih sankcija Sjevernoj Koreji

Kim Jong-un, Donald Trump
Na posljednjem samitu Kim Jong-un i Donald Trump se nisu složili u vezi denuklearizacije i ukidanja sankcija Sjevernoj Koreji (Reuters)

Američki predsjednik Donald Trump u petak je naredio povlačenje nedavno najavljenih novih sankcija Ministarstva financija SAD-a Sjevernoj Koreji.

“Ministarstvo financija danas je najavilo da će nove sankcije velikih razmjera biti dodane postojećim sankcijama Sjevernoj Koreji“, napisao je američki čelnik na svom Twitter profilu.

“Danas sam naredio povlačenje tih dodatnih sankcija!”

U početku nije bilo jasno o kojim sankcijama Trump govori.

U petak nisu bile najavljene nikakve nove američke sankcije, no u četvrtak je Washington na crnu listu stavio dvije kineske špediterske tvrtke, za koje se tvrdi da su pomogli Pjongjangu u zaobilaženju sankcija zbog nuklearnog programa.

Sanders: Trumpu se sviđa Kim

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders nije specificirala o kojim je sankcijama Trump govorio, no kazala je: “Predsjedniku Trumpu se sviđa predsjednik [Sjeverne Koreje] Kim Jong-un i smatra da te sankcije nisu potrebne.”

Sankcije nad kineskim tvrtkama prve su otkad je prošli mjesec prekinut drugi summit Trump – Kim u Vijetnamu.

Nekoliko sati nakon najave, Pjongjang je objavio da će se povući iz zajedničkog ureda s Južnom Korejom, uspostavljenog u rujnu u graničnom gradu Kaesongu nakon povijesnog susreta Kim i južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina početkom prošle godine.

Izvor: Agencije