Trump naredio obavještajnim službama saradnju s Barrom

Donald Trump se sumnjiči da je u predsjedničkoj kampanji imao pomoć Rusije (EPA)

Predsjednik SAD-a Donald Tramp naredio je obavještajnim službama da sarađuju s državnim tužiocem Williamom Barrom u ispitivanju događaja koji su doveli do istrage o navodnoj povezanosti njegove predsjedničke kampanje s Rusijom.

“Danas je, na zahtjev i preporuku američkog državnog tužioca, Trump od obavještajne zajednice zatražio brzu i punu saradnju s istragom aktivnosti za vrijeme predsjedničkih izbora 2016. godine”, rekla je u četvrtak navečer glasnogovornica Bele kuće Sarah Sanders, prenio je Reuters.

Direktiva dolazi u vrijeme kada se Bijela kuća suočava s demokratama u Kongresu o radu specijalnog tužioca Roberta Muellera, koji je vodio dvogodišnju istragu o tome da li je Rusija bila umiješana u izbore u SAD-u 2016. godine i da li postoje bilo kakve veze između kampanje Trampa i Rusije.

U izvještaju koji je objavljen u aprilu navodi se da istraga nije došla do dokaza da je postojala kriminalna zavjera s Rusijom, ali je istaknuto postojanje nekih incidenata za koje demokrate tvrde da predstavljaju opstrukciju istrage.

Dijelovi izvještaja zatamnjeni

Odbor za pravosuđe Zastupničkog doma, u kojem većinu imaju demokrate, opomenuo je sekretara za pravosuđe Williama Barra za nepoštovanje Kongresa jer je odbio ispoštovati obavezujući poziv odbora da preda cijeli izvještaj Muellera o miješanju Rusije u američke izbore.

Odbor za pravosuđe usvojio je rezoluciju kojom se Zastupničkom domu, u punom sastavu, predlaže da opomene Barra zbog nepoštovanja Kongresa.

Opomena bi mogla dovesti do preduzimanja određenih mjera u sudovima ili u Kongresu, među kojima su novčana ili čak zatvorska kazna.

Barr je prošlog mjeseca objavio verziju Muellerovog izvještaja o 22-mjesečnoj istrazi o miješanju Rusije u američke predsjedničke izbore 2016. godine, čiji su pojedini dijelovi bili zatamnjeni.

Izvor: Agencije