Oglasi

Trump naredio američkoj vojsci uspostavu svemirske komande

Komanda će služiti zajedno s drugim vojnim funkcionalnim komandama koje vode operacije u Evropi, Južnoj Americi i drugim dijelovima svijeta.
Idućih dana Trump će potpisati novu direktivu svemirske politikeArhiva

Američki predsjednik Donald Trump naredio je u utorak uspostavu američke svemirske komande koje će nadgledati vojne aktivnosti SAD-a u svemiru.

Trump traži da američka vojska poduzme prve korake za uspostavu komande, počevši s preporučivanjem oficira koji će biti nominirani da ga vode.

Komanda će služiti zajedno s drugim vojnim funkcionalnim komandama koje vode operacije u Evropi, Južnoj Americi i drugim dijelovima svijeta, izjavio je u utorak potpredsjednik Mike Pence.

Svemirske snage

Na njegovom čelu bit će general i preuzet će odgovornosti vezane uz svemir za koje je prije bio zadužen komadant američke strateške komande.

"Novo razdoblje američke nacionalne sigurnosti u svemiru počinje danas", rekao je Pence u Cape Canaveralu na Floridi.

Idućih dana Trump će potpisati novu direktivu svemirske politike u kojoj će biti izloženi planovi za stvaranje novog ogranka vojske - američkih svemirskih snaga. Pence je kazao da Trumpova administracija radi s Kongresom na uspostavi svemirskih snaga do kraja 2020.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.