Oglasi

Trump napao 'ljevičarsku kulturnu revoluciju'

Trump je upozorio da protesti protiv rasne nejednakosti u američkom društvu ugrožavaju temelje američkog političkog sistema.
Na djelu je ultralijevi fašizam koji traži bezuvjetnu odanost. , poručio je TrumpReuters

Američki predsjednik Donald Trump je napao "bijesne gomile" koje su pokušale rušiti spomenike vođama Konfederacije i drugih historijskih osoba upozoravajući hiljade sljedbenika na planini Rushmore da demonstranti pokušavaju izbrisati američku historiju.

Na dan na koji je u sedam američkih saveznih država zabilježen rekordni broj novooboljelih od COVID-a 19, pandemija je ušla u najuži Trumpov krug. Kimberly Guilfoyle, viša dužnosnica izborne kampanje i djevojka njegovog sina Donalda Trumpa Jr., bila je pozitivna na testiranju u Južnoj Dakoti prije Trumpovog govora, prema dužnosniku kampanje Sergiju Goru. Trump Jr. testiran je i negativan je na virus.

Na skupu je gotovo 7.500 ljudi bilo nagurano u amfiteatar i mnogi nisu nosili maske prkoseći javnozdravstvenim dužnosnicima koji su pozvali Amerikance da izbjegavaju masovna okupljanja kako bi se usporilo širenje COVID-a 19, prenosi Hina.

Govoreći ispod planine na kojoj su uklesani likovi četiri američka predsjednika Trump je upozorio da protesti protiv rasne nejednakosti u američkom društvu ugrožavaju temelje američkog političkog sistema.

"Nemojte biti u zabludi, cilj ove ljevičarske kulturne revolucije je svrgnuti Američku revoluciju", poručio je Trump.

"Našu djecu u školama uče da mrze vlastitu zemlju", dodao je.

'Vrt heroja'

Trump je objavio da će osnovati "Nacionalni vrt američkih heroja" koji je opisao kao veliki park s kipovima "najvećih Amerikanaca" no druge detalje nije otkrio.

Tokom protesta širom zemlje koji su uslijedili nakon što je preminuo Afroamerikanac George Floyd kojeg je gušio bijeli policajac u Minneapolisu, u nekoliko gradova demolirane su statue konfederacijskih generala koji su vodili pobunu protiv američke vlade tokom građanskog rata 1861.-65.

Demonstranti su neuspješno pokušali i srušiti kip predsjednika  Andrewa Jacksona ispred Bijele kuće. Jackson, poznat po populističkim odlukama, bio je robovlasnik i izgnao je hiljada Indijanaca iz njihovih domova.

"Bijesne gomile pokušavaju srušiti kipove naših tvoraca, oskvrnuti naše najsvetije spomenike i pokrenuti val nasilja u našim gradovima", rekao je.

Trump se  nastoji predstaviti javnosti kao vođa koji snažno štiti red i mir u zemlji.

Trump se protivi prijedlozima da se američke vojne baze koje nose imena konfederacijskih generala preimenuju i najavio je stroge kazne za one koje uništavaju kipove.

Skup nije bio predizborni ali Trump je spomenuo sve bitne teme iz predizborne kampanje nastojeći mobilizirati svoju izbornu bazu pred predsjedničke izbore 3. novembra na kojima traži drugi mandat.

'Ultralijevi fašizam'

"Na djelu je ultralijevi fašizam koji traži bezuvjetnu odanost. Ako ne govorite tim jezikom, provodite njegove rituale, ponavljate njegove fraze te slijedite zapovijedi tad ćete biti cenzurirani, prognani, stavljeni na crnu listu, progonjeni i kažnjeni. To nam se neće dogoditi", rekao je.

Kod planine Rushmore u koju su uklesani likovi Georgea Washingtona, Thomasa Jeffersona, Theodorea Roosevelta i Abrahama Lincolna vatrometi nisu održavani od 2009. zbog zaštite okoliša.

Trump se založio za vatromet koji je i održan a vlasti Južne Dakote ocijenile su da su okolne šume "osnažile" i postale otpornije na požare koje su izazvali raniji vatrometi u tom zaštićenom prirodnom pojasu a ustvrdili su i da je tehnologija vatrometa uznapredovala.

Indijanci koji su protestirali pred Trumpov dolazak uhapšeni su zbog blokiranja prometnice prema spomeniku. Kritizirali su Trumpov dolazak zbog rizika širenja COVID-a 19 i proslave američkog Dana državnosti na području koje je za njih sveto.

Južna Dakota je snažno uporište republikanaca i nije tako pogođena korona virusom kao druge savezne države, no u okrugu u kojemu je planina Rushmore broj slučajeva se u proteklih mjesec dana udvostručio.

Trump će službenu proslavu Dana državnosti održati u Washingtonu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.