Trump nametnuo sankcije vrhovnom iranskom vođi

Američki predsjednik Donald Trump nametnuo je u ponedjeljak sankcije vrhovnom iranskom vođi, ajatolahu Aliju Khameneiju, i drugim visokim zvaničnicima te zemlje.

Trump je novinarima u Bijeloj kući rekao da je nametnuo sankcije vrhovnom iranskom vođi zbog aktuelnih tenzija s Iranom, prenosi Anadolija.

“Mislim da smo pokazali mnogo suzdržanosti, ali to ne znači da ćemo to pokazati i u budućnosti”, poručio je Trump nakon što je potpisao dokument kojim su sankcije stupile na snagu.

Na pitanje jesu li sankcije preduzete kao odgovor na rušenje američkog drona prošle sedmice Trump je rekao da bi se sankcije “ionako dogodile”.

Rastu tenzije u regiji

Iranska vojska oborila je prošle sedmice američku bespilotnu letjelicu iznad Hormuskog moreuza.

Tenzije između Irana i SAD-a u porastu su od prošle godine i američkog povlačenja iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

Odnosi su dodatno zategnuti nakon što je zvanični Washington nedavno na listu terorističkih grupa uvrstio iranske oružane snage, odnosno Revolucionarnu gardu.

SAD je pojačao vojno prisustvo na Bliskom istoku, a prije dvije sedmice iz Pentagona su najavili slanje dodatnih 1.000 vojnika u tu regiju zbog “prijetnji” iz Irana.

Izvor: Al Jazeera  i agencije