Trump nametnuo nove sankcije Kini zbog Hong Konga

Zakon o nacionalnoj sigurnosti koji je Kina nametnula Hong Kongu usvojen je krajem juna (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je zakon kojim će se nametnuti sankcije kineskim zvaničnicima i entitetima koji su uključeni u postupke “uklanjanja autonomije Hong Konga”.

Trump je također rekao i da je potpisao nalog kako bi se ukinuo poseban status Hong Konga, u nastavku predsjedničke kampanje protiv Pekinga, kojeg optužuje da se nije adekvatno nosio s izbijanjem korona virusa, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Predsjednik je u maju objavio svoju namjeru da opozove poseban status Hong Konga, navodeći kao razlog kineski odgovor na pandemiju.

Revidiran status Hong Konga

Novi zakon koji revidira status Hong Konga dobio je podršku i u Senatu i u Zastupničkom domu ranije ove godine. 

Kongres je ovaj zakon usvojio kao odgovor na to što je Peking nametnuo zakon o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu, koji je tokom prošle godine bio poprište protesta.

U svom govoru ispred Bijele kuće, Trump je kritikovao bivšeg predsjednika Baracka Obamu i potpredsjednika Joea Bidena, demokratskog predsjedničkog kandidata, da se nisu pod svojim vodstvom na pravi način bavili Kinom.

Promjena statuta bit će veliki udarac tradicionalnim trgovačkim odnosima koje Hong Kong ima sa SAD-om i koje je ovaj teritorij imao kao azijski finansijski centar, koji također služi kao luka za finansijske i komercijalne transakcije Pekinga s drugim zemljama.

Izvor: Agencije