Trump nametnuo još pet posto taksi na kinesku robu

Američki predsjednik Donald Trump uzvratio je Kini na uvođenje tarifa na američku robu tako što je nametnuo još pet posto carinskih taksi na kinesku robu u vrijednosti od gotovo 550 milijardi dolara.

Trumpov potez uslijedio je nekoliko sati nakon što je Kina uvela recipročne mjere prema Sjedinjenim Američkim Državama, namećući takse na američku robu u vrijednosti od 75 milijardi dolara.

Trump je zbog toga zahtijevao od američkih kompanija da se povuku iz Kine.

“Ne treba nam Kina i, iskreno, bilo bi nam daleko bolje bez njih. Morat će da se zaustavi kineska krađa ogromne količine novca iz Sjedinjenih Američkih Država, godinu za godinom i decenijama. Našim izuzetnim američkim kompanijama zbog toga naređujem da odmah traže alternativu za Kinu, što podrazumijeva i da prebace kompanije kući i proizvode u SAD-u”, napisao je Trump na Twitteru.

Reuters navodi da nije jasno kako Trump može legalnim putem da natjera američke kompanije da odmah napuste Kinu.

Bijes privrednika

Američki privrednici bijesno su reagirali na novu eskalaciju rata tarifama.

“Nemoguće je planirati posao u ovakvom okruženju. Pristup Trumpove administracije ne daje rezultate a odgovor nije nametanje još taksi na američke firme i potrošače. Gdje se ovo završava”, rekao je David French iz Nacionalne federacije za maloprodaju.

Američka Privredna komora odbacila je Trumpovu ideju i pozvala Kinu i SAD da brzo riješe trgovinski spor.

“Dijelimo predsjednikovo nezadovoljstvo, ali vjerujemo da je nastavak konstruktivnog angažmana pravi put naprijed”, saopćeno je iz privredne komore.

Kina je saopćila da će uvesti tarife na američke proizvode u vrijednosti od 75 milijardi dolara, među kojima je prvi put i sirova nafta, dok će biti obnovljene carine na američke automobile i auto dijelove.

Odgovor Pekinga

Riječ je o odgovoru Pekinga na Trumpov plan da uvede tarife od 10 posto na kineske proizvode u vrijednosti od 300 milijardi dolara 1. septembra i 15. decembra, među kojima su mobilni telefoni, igračke, laptop kompjuteri i odjeća.

Kinesko Ministarstvo trgovine najavilo je da će zbog toga uvesti dodatne tarife od pet ili 10 posto na ukupno 5.078 proizvoda iz SAD-a, uključujući poljoprivredne proizvode kao što su soja, govedina i svinjetina.

“Kina je bila primorana da uvede dodatne tarife zbog unilateralizma i protekcionizma SAD-a”, navodi se u saopćenju kineskog ministarstva.

Eskalacija trgovinskog rata između dvije najveće svjetske ekonomije izazvala je zabrinutost da će globalna ekonomija zapasti u recesiju, pa je vrijednost američkih akcija na Wall Streetu pala za čak tri posto prema Nasdaq tehnološkom indeksu, a 2,6 posto prema širem S&P 500 indeksu, prenosi Reuters.

Trumpov odgovor na kineske tarife objavljen je nakon zatvaranja berzi u petak popodne, pa ostaje mogućnost da sljedeće sedmice uslijedi dalji pad.

Izvor: Al Jazeera i agencije