Trump najavljuje ukidanje ‘lutrije’ za zelenu kartu

Američki predsjednik kaže kako se snažno bori da se imigracijske vize dodjeljuju na osnovu određenih kriterija (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump najavio je da će ukinuti lutriju za dobijanje zelene karte za SAD nakon što je Uzbekistanac Sayfullo Habibullaevic Saipov, koji je jučer usmrtio osmero ljudi u New Yorku, prije sedam godina ušao u zemlju u okviru tog programa.

Trump je novinarima rekao da počinje s procesom ukidanja programa vize za raznolikost, javlja AFP.

Programom iz 1990. godine dodjeljuje se stalna boravišna viza za približno 50.000 tražilaca vize iz cijelog svijeta, svake godine. 

Trump tvrdi da je Saipov, koji je kamionetom naletio na bicikliste i pješake na biciklističkoj stazi u New Yorku, ušao u SAD u okviru tog programa.

Američki predsjednik rekao je da bi napadača, kad se oporavi od povreda koje mu je nanijela policija, poslao u Guantanamo, javlja iz New Yorka reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

Pojačane provjere

Američki predsjednik najavio je i pojačane mjere provjere stranih državljana koji ulaze u SAD.

U ranijoj poruci objavljenoj na Twitteru Trump je kritikovao sistem izdavanja imigracijskih viza u SAD putem “lutrije” i optužio demokrate da su odgovorni za ulazak “terorista u zemlju”.

“Teroristi su došli u našu zemlju kroz ono što se zove Program vizne lutrije”, naveo je Trump na svom Twitter-nalogu.

On je rekao kako se snažno bori da se imigracijske vize dodjeljuju na osnovu određenih kriterija, a ne putem sistema “lutrije”, koji su uveli demokrati.

‘Rigorozniji i pametniji’

“Moramo biti i rigorozniji i pametniji”, rekao je on i dodao da je demokratski senator Chuck Schumer pomogao da SAD “uveze evropske probleme”.

“Zaustavit ćemo ovu ludost”, poručio je Trump.

Izvor: Al Jazeera i agencije