Trump najavio zabranu TikToka u SAD-u

Reuters je objavio da je ByteDance napustio prodaju TikToka u SAD-u (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da će već u subotu zabraniti aplikaciju na društvenim mrežama TikTok, koja je u vlasništvu kineske kompanije, navodi se u medijskim izvještajima.

„Što se tiče TikToka, zabranjujemo ga u SAD-u“, prenose se Trumpove riječi koje je izrekao u petak nekoliko sati nakon što je napominjao da druge mogućnosti ostaju u igri.

Američki predsjednik rekao je da bi mogao upotrijebiti hitne ekonomske ovlasti ili izvršnu odredbu da zabrani TikTok u zemlji.

“Pa, imam takve ovlasti. Mogu to učiniti izvršnom odredbom ili time”, rekao je novinarima koji su s njime letjeli u Air Force One, prenijela je Hina.

Samo nekoliko sati prije, Trump je rekao da njegova administracija “može zabraniti TikTok” te dodao da postoji, što se toga tiče, “mnogo alternativa”.

Preispitivanje odbora za strana ulaganja

Ove sedmice, Trumpova administracija odlučila je da TikTok, popularnu aplikaciju na društvenim mrežama na kojoj se objavljuju kratki video formati, formalno preispita odbor za strana ulaganja u SAD-u (CFIUS).

TikTok je u vlasništvu pekinške kompanije ByteDance i objava o njezinu preispitivanju izazvala je oštre primjedbe kineske vlade koja Washington optužuje za diskriminaciju.

Aplikacija je najnoviji problem u pogoršanju napetosti između dvije najveće svjetske ekonomije, koje je počelo zbog trgovinskih odnosa i pomorskih pitanja u Južnom kineskom moru.

Otad su se trzavice razvile u širi spor koji uključuje Hong Kong i kineski odnos prema muslimanskim manjinama, te suzbijanje kineskih tehnoloških kompanija.

Washington tvrdi da su te kompanije nacionalna sigurnosna prijetnja i pritišće saveznike da poduzmu slične mjere.

Izvor: Agencije