Trump najavio skoru posjetu Xija Bijeloj kući

Xi Jinping, Melania Trump, Donald Trump
Donald Trump očekuje kako će se trgovinski sporazum finalizirati na sastanku s Xijem Jingpingom (Reuters)

Američki predsjednik Donald Trump je najavio da će uskoro u Bijeloj kući ugostiti kineskog predsjednika Xija Jinpinga, čime je nagovijestio da je blizu postizanje trgovinskog sporazuma između dva najveća svjetska gospodarstva.

Bijela kuća je ranije objavila da će ministar financija Steven Mnuchin i posebni predstavnik za trgovinu Robert Lighthizer otputovati u Peking na dodatne razgovore o trgovinskom sporazumu, a za 8. svibnja dogovoren je posjet Washingtonu kineskog zamjenika premijera Liua Hea.

“Teme predstojećih razgovora će uključiti intelektualno vlasništvo, prijenos tehnologije, necarinske prepreke, poljoprivredu, usluge”, objavila je Bijela kuća.

Peking i Washington pokušavaju dogovoriti sporazum kako bi okončali trgovinski rat koji ih je već koštao milijarde dolara, prekinuo lance opskrbe i potresao financijska tržišta.

Trump je rekao da očekuje kako će se sporazum finalizirati na sastanku s Xijem.

Premostiti neke razlike

Američki predsjednik početkom je mjeseca izjavio da su Sjedinjene Američke Države i Kina vrlo blizu postizanja trgovinskog sporazuma te da bi on mogao biti objavljen u roku od četiri tjedna, ali je istodobno upozorio Peking da će biti vrlo teško nastaviti trgovinu, ne postigne li se sporazum.

Trump je novinarima u Bijeloj kući, na početku sastanka sa zamjenikom kineskoga premijera Liu Heom, rekao da je postignut dogovor o nekim od težih točaka sporazuma, ali da još postoje razlike koje treba premostiti.

Kazao je tada da će se, bude li postignut sporazum, sastati s kineskim predsjednikom.

Izvor: Agencije