Trump najavio sastanak s Xijem na samitu G20

Donald Trump je već uveo dažbine na kineske uvozne robe u vrijednosti od 200 milijardi dolara (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je kako još očekuje razgovore s kineskim kolegom Xijem Jingpingom na predstojećem samitu G20, upozoravajući kako će uvesti nove tarife ukoliko ne dođe do sastanka.

“Da, bit će”, rekao je on za američke medije odgovarajući na pitanje da li će Xijev nedolazak na samit u Japanu u ovom mjesecu dovesti do uvođenja novih velikih tarifa.

Lider Sjedinjenih Američkih Država je, međutim, kazao kako je sastanak “zakazan i bit će održan”.

“Bio bih iznenađen da on [Xi] ne dođe. Mislim da dolazi. Nisam čuo da neće doći. Naš sastanak se očekuje”, dodao je.

Samit  G20 će biti održan u Osaki 28. i 29. juna, prenosi AFP.

Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova izjavio je, u međuvremenu, kako “trenutno nema informaciju” o razgovorima Xija i Trumpa.

Kaznene tarife na obje strane

Trump pokušava pritiscima privoljeti Kinu da uvede velike promjene u svojoj trgovinskoj politici, za koju američki predsjednik tvrdi da je desetljećima vođena na štetu interesa SAD-a.

Izgledalo je kako su dvije najveće svjetske ekonomije bile blizu postizanja dogovora do blokade pregovora u prošlom mjesecu.

Washington tvrdi kako je Peking napustio pregovore u posljednji čas, dok je kineska strana nagovijestila da je sve spremnija na dugu borbu.

Trump je već uveo dažbine od 25 posto na kineske uvozne robe u vrijednosti od 200 milijardi dolara.

Kina je odgovorila kaznenim tarifama na američke robe u vrijednosti 60 milijardi dolara.

Lider SAD-a tvrdi kako je spreman uvesti tarife na dodatne kineske robe u vrijednosti 300 milijardi dolara ukoliko se ne ostvari značajan pomak u razgovorima.

Izvor: Agencije