Trump najavio odgovor na događaje u Siriji, opcija i raketni napad

Bilo da je riječ o Rusiji, Siriji, Iranu, bilo da je riječ o svima skupa, ustanovit ćemo ko je to uradio, kaže Donald Trump (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump osudio je “gnusni” napad otrovnim gasom u Siriji i izjavio je da će donijeti odluku o američkom odgovoru u roku između 24 i 48 sati.

Govoreći u svom kabinetu u Bijeloj kući, on je obećao da će ustanoviti ko je odgovoran za napad u kome je, sudeći po izvještajima, poginulo 40 ljudi.

Trump je izjavio novinarima tokom sastanka kabineta da “bilo da je riječ o Rusiji, Siriji, Iranu, bilo da je riječ o svima skupa, mi ćemo ustanoviti ko je to uradio”.

Washington za novu rezoluciju

Opozicijski aktivisti navode da je 40 ljudi ubijeno u hemijskom napadu u subotu navečer u predgrađima sirijske prijestolnice Damaska i optužili su za njega sirijsku Vladu, koja je u bliskom savezništvu s Rusijom.

Trumpov savjetnik za sigurnost i borbu protiv terorizma Tom Bossert izjavio je da se u vezi s tim događajem ne može isključiti raketni napad SAD-a na sirijsku vojsku.

Sirija je optužila Izrael za raketni napad na aviobazu u centru zemlje u ponedjeljak ujutro, u kome je ubijeno 14 ljudi, među kojima trojica Iranaca, prenosi AP.

SAD traži od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda da usvoji novu rezoluciju kojom se “najstrožim terminima” osuđuje kontinuirana upotreba hemijskog oružja u Siriji i osniva novo tijelo za utvrđivanje odgovornosti za hemijske napade.

Nacrt rezolucije, u koji je agencija AP imala uvid, izdvaja napad u Doumi u subotu i izražava “uznemirenje činjenicom da se pojedinci i dalje ubijaju i ranjavaju hemijskim oružjem” u Siriji, kao i “odlučnost da odgovorni moraju da odgovaraju”.

Rivalske opcije Rusija i SAD-a

Predložena rezolucija podrazumijeva i da će prijedloge za novo tijelo davati rivalske opcije Rusija i SAD-a.

U rezoluciji se navodi da će Vijeće sigurnosti “temeljno procijeniti kako će preduzeti akcije na osnovu svojih zaključaka”.

Nacrt rezolucije predat je članicama Vijeća sigurnosti UN-a uoči sjednice Vijeća o napadu u Doumi.

Izvor: Agencije