Trump najavio da će u petak govoriti o Kini

Mike Pompeo je rekao da Hong Kong više ne uživa obećanu autonomiju u odnosu na Peking (EPA)

Donald Trump će u petak održati konferenciju za novinare o Kini, najavio je američki predsjednik u četvrtak, ne otkrivajući o čemu će govoriti.

“Sutra ćemo objaviti šta ćemo učiniti u vezi s Kinom… Nismo zadovoljni s Kinom”, rekao je on novinarima u Bijeloj kući.

Trump je proteklih sedmica optuživao Kinu da je odgovorna za širenje novog korona virusa širom svijeta i najavio je kaznu.

U srijedu je američki državni sekretar Mike Pompeo rekao da Hong Kong više ne uživa obećanu autonomiju u odnosu na Peking i stoga ne može imati povlastice u trgovini sa SAD-om.

Istog dana američki Kongres je donio nacrt zakona o sankcioniranju kineskih čelnika, pod optužbom za “masovna zatvaranja” muslimanskih Ujgura.

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija zatražile su zasjedanje Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o spornom zakonu o sigurnosti koji je Kina donijela za Hong Kong, koje će biti održano u petak prije podne, doznaje se od diplomatskih izvora, prenosi Hina.

 

O toj će se temi razgovarati na neslužbenoj videokonferenciji iza zatvorenih vrata, u formatu koji će svakoj članici omogućiti da raspravlja o raznim pitanjima, čemu se Kina u načelu ne može usprotiviti, navode isti izvori.

Peking se u srijedu usprotivio službenoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a na istu temu koju je Washington hitno zatražio, istaknuvši da je Hong Kong “unutrašnje pitanje” Kine.

U skladu s novim procedurama uvedenim tokom pandemije korona virusa i bolesti COVID-a 19, službeno zasjedanje Vijeća sigurnosti UN-a je moguće samo uz konsenzus njegovih 15 članica.

U suprotnom se svaka članica Vijeća sigurnosti može usprotiviti zasjedanju ako dobije devet od 15 glasova u proceduralnom glasanju.

Nešto ranije u četvrtak Velika Britanija, SAD, Kanada i Australija optužili su Peking da ne poštuje svoje međunarodne obaveze, pošto je kineski parlament donio sporni zakon o sigurnosti u Hong Kongu, kao odgovor na prošlogodišnje proteste.

Izvor: Agencije