Trump na Twitteru: Karavani imigranata dolaze

Američki predsjednik, koji želi izgraditi zid na granici s Meksikom, nije od kongresa dobio potrebno finasiranje u usvojenom budžetu prošlog mjeseca (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump napisao je na Twitteru kako neće doći do dogovora o legaliziranju statusa mladih ilegalnih imigranata poznatih kao ‘Sanjari’ te istakao kako američko-meksička granica postaje sve opasnija.

“Graničari ne mogu korektno obavljati svoj posao na granici zbog smiješnih liberalnih demokratskih zakona” poput uhvati i pusti. Postaje sve opasnije”, napisao je Trump na Twitteru, javlja Reuters.

“Karavani stižu. Republikanci moraju ići s nuklearnom opcijom kako bi usvojili oštre zakon. Sada. Nema više dogovora o DACA!”.

DACA je program stvoren 2012. pod demokratskim predsjednikom Barackom Obamom koji je Trump odlučio ukinuti prošle jeseni.

Program štitio mlade ilegalne migrante od deportacije

Stvoren za pojedince koje su u Sjedinjene Američke Države ilegalno doveli njihovi roditelji isto tako ilegalni imigranti, program je štitio gotovo 800.000 mladih ilegalnih imigranata od deportacije i davao im radne dozvole

Trump je govorio kako je otvoren za dogovor s demokratama u Kongresu koji žele zaštititi program u zamjenu za prekidanje lančane imigracije prema kojoj useljenik može dovesti neograničen broj rođaka u SAD, prekid vizne lutrije i finansiranje izgradnje zida na granici s Meksikom.

“Meksiko poduzima tako malo, to nije ništa, u sprječavanju ljudi da uđu u Meksiko preko južne granice i zatim u Sjedinjene Države”, napisao je Trump.

Trump je reagirao na članak stranice Buzzfeed o kretanju oko 1.500 migranta iz Gvatemale, Salvadora i Hondurasa po Meksiku, navodi France Presse.

Organizatori, grupa dobrovoljaca Pueblos sin frontersa (Narodi bez granica) pokušavaju organiziranjem grupa migranta zaštititi ih od vlasti, bandi i kartela kojima su redovne žrtve ako su izolirani.

“Meksiko mora zaustaviti priliv droga i ljudi, ili ću im zavrnuti pipu, NAFTA-u (Sporazum o slobodnoj trgovini između Sjedinjenih Država, Kanade i Meksika)”, nastavio je Trump na Twitteru i naglasio “potrebu zida”.

Američki predsjednik, koji želi izgraditi zid na granici s Meksikom, nije od kongresa dobio potrebno finasiranje u usvojenom budžetu prošlog mjeseca. Nada da će uvjeriti ministarstvo odbrane, koje je dobilo rekordan budžet, da deblokira potrebne svote.

Izvor: Agencije