Trump na meti kritika da daje zeleno svjetlo stranom uplitanju u izbore

Donald Trump, SAD
Trumpov istup izazvao je reakcije demokrata, ali i neslaganje jednog od vodećih njegovih republikanskih suradnika (EPA)

Demokratski zastupnici optužili su američkog predsjednika Donalda Trumpa u četvrtak da daje ‘zeleno svjetlo’ Rusiji za uplitanje u predsjedničke izbore 2020., dok je visoki republikanski savjetnik rekao kako je Trump u krivu ako tvrdi da će prihvatiti političke prljavštine iz stranih izvora, prenosi Hina.

Reakcija je uslijedila nakon komentara predsjednika SAD-a za ABC News kako će biti voljan poslušati strane informacije o svojim političkim protivnicima u potrazi za novim mandatom.

“Mislim da bi trebalo poslušati, nema ništa loše u slušanju”, rekao je Trump u intervjuu u srijedu.

“To nije uplitanje. Oni imaju informaciju, mislim da bih je uzeo. Ukoliko posumnjam da nešto s time ne valja, možda bih se obratio FBI-u”.

Pelosi: Ne poznaje razliku između ispravnog i pogrešnog

Trumpovi komentari uslijedili su manje od tri mjeseca nakon što je Robert Mueller podnio izvještaj koji pokazuje kako je Rusija pokrenula hakiranje i utjecala na kampanju da bi pomogla Trumpu da pobijedi Hillary Clinton na predsjedničkim izborima 2016.

Trumpov istup na ABC-u izazvao je reakcije demokratskih zastupnika i predsjedničkih kandidata koji žele smijeniti Trumpa 2020., ali i neslaganje jednog od vodećih Trumpovih republikanskih suradnika.

“Ono što je predsjednik kazao sinoć jasno pokazuje, još jednom, kako on ne poznaje razliku između ispravnog i pogrešnog”, rekla je predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi.

“Nema nikakvog smisla… bilo kakvog etičkog smisla koji bi opravdao njegove komentare i razmišljanja”, dodala je.

Republikanski senator Lindsey Graham, jedan od vodećih Trumpovih saveznika u Kongresu, pridružio se kritiziranju američkog predsjednika.

“Mislim da je to pogreška”, rekao je.

Republikanska opravdanja i kritike

Graham je optužio i demokrate za prihvaćanje štetnih informacija o političkim protivnicima iz stranih izvora te dodao kako svaki javni dužnosnik kojeg kontaktira strana vlada nudeći pomoć u njegovoj kampanji treba ponudu odbiti i obavijestiti FBI.

Neki istaknuti Republikanci trudili su se opravdati Trumpove komentare.

Vođa oporbe Kevin McCarthy rekao je kako je uvjeren da je Trump govorio hipotetski. 

Drugi su izrazili neslaganje.

“Nikad nije primjereno dopustiti stranoj vladi ili njezinim agentima uplitanje u izborni proces. Točka”, rekao je republikanski senator Mike Rounds.

Izvor: Agencije