Oglasi

Trump: Muellerova istraga je suluda, neka objavi dokumente

Specijalni tužilac bi u narednim danima trebao predstaviti nalaze istrage o ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore.
Robert MuellerRoberzt Mueller istražuje navodno rusko miješanje u izbore i je li kampanja Donalda Trumpa sarađivala s MoskvomAP

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u srijedu da bi specijalni tužilac Robert Mueller, koji vodi istragu o mogućem ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore 2016. godine, trebao objaviti svoja saznanja.

"Neka ih objavi, neka ih ljudi vide. Dajte da vidimo da li je to prava stvar ili nije", rekao je Tramp, koji je Muellerovu istragu nazvao "suludom", prenosi AP.

Mueller bi trebao Ministarstvu pravde SAD.a predstaviti svoje nalaze u narednih nekoliko dana.

Ministarstvo pravde će dobiti uvid u dokaze o mogućem ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore, koje je Mueller, zajedno sa saradnicima, prikupljao skoro dvije godine.

'Nemam pojma šta će biti objavljeno'

Agencija AP dodaje da postoji mogućnost da će među Muellerovim nalazima biti i inkriminirajući dokazi protiv pojedinih Trumpovih saradnika, kao i samog američkog predsjednika.

Trump je novinarima rekao da mu nije jasno zašto Mueller uopće piše izvještaj.

"Nemam pojma šta će biti objavljeno", kazao je Trump i dodao da to ne shvataju niti on, niti njegovi glasači.

Američki predsjednik je ponovio da nema dogovor s Rusijom i da nema opstrukcija Muellerove istrage.

Muellerov zadatak je da istraži rusko miješanje u izbore i moguću vezu između Trumpove kampanje i ruskih zvaničnika.

Prema nalazima Muellerove istrage, bivši šef Trumpovog izbornog štaba Paul Manafort osuđen je na ukupno sedam i po godina zatvora, zbog zavjere i finansijske prevare.

Čeka se očitovanje Senata

Njegovo imenovanje podržalo je nekoliko saveznih sudija, uključujući i jednog kojeg je postavio Trump.

Zastupnički dom američkog Kongresa izglasao je prošle sedmice sa 420 glasova i nijednim protiv neobvezujuću rezoluciju kojim se poziva da se Muellerov izvještaj predstavi i Kongresu, i javnosti.

Ne zna se kako će se u tom pitanju postaviti Senat. 

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.