Trump: Možda ću uvesti vanredno stanje

Trump optužuje svoje protivnike za sitne političke kalkulacije na štetu nacionalne sigurnosti (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump uskoro bi mogao proglasiti “izvanredno stanje” kako bi zaobišao Kongres i izgradio zid na granici s Meksikom, javlja AFP.

“Mislim da postoje dobri izgledi i mi to moramo učiniti”, izjavio je Trump u razgovoru s novinarima u Bijeloj kući nakon sastanka o trgovini ljudima.

Hoće li on to objaviti u govoru o stanju Unije u utorak navečer pred punim sastavom Kongresa, upitali su novinari.

Ne odgovorivši izravno na pitanje, američki predsjednik je dao na znanje da bi se to moglo dogoditi. “Pažljivo slušajte govor”, rekao je.

Na pitanje o mogućnosti da ta odluka bude odmah napadnuta na sudu, odgovorio je da “ima jako čvrste pravne temelje”. 

Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelocy ranije je rekla da u dogovoru na kojem radi pregovarački tim demokrata i republikanaca neće biti sredstava za zid na granici s Meksikom.

Predah do polovine februara

Kako bi prekinuo najdulju blokadu vlade u američkoj povijesti, Trump je krajem siječnja popustio protivnicima i prihvatio privremeno financiranje saveznih službi iako za zid nisu deblokirana sredstva u iznosu od 5,7 milijarda dolara koliko je tražio.

Predah će završiti 15. veljače, a u međuvremenu republikanci koji kontroliraju Senat i demokrati koji vode Zastupnički dom, moraju pronaći dugoročni proračunski kompromis.

Pregovori ponovo zapinju na financiranju zida koji Trump želi podići kako bi spriječio ilegalnu imigraciju te ulazak droge i kriminalca u SAD.

Trump je ponovo optužio svoje protivnike za sitne političke kalkulacije na štetu nacionalne sigurnosti.”S demokratima ne idemo nikamo. Oni žele od te rasprave učiniti argument kampanje za predsjedničke izbore 2020. godine, ali ja mislim da to ne može politički funkcionirati”, rekao je Trump.

Izvor: Agencije