Trump: Moja retorika spaja ljude

Brojne javne osobe pozivaju američkog predsjednika da se ozbiljnije pozabavi problemom dostupnosti oružja (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump odbacio je kritike koje se odnose na njegovu retoriku, za koju mnogi smatraju da unosi podjele među ljudima i potiče predrasude, ustvrdivši upravo suprotno – da njegova retorika “spaja ljude”, prenosi dpa.

Napuštajući Washington i krenuvši u posjet El Pasu i Daytonu, dvama gradovima u kojima su se ovih dana dogodila masovna krvoprolića koja su izazvali naoružani napadači, američki je predsjednik ustvrdio: “Moja retorika spaja ljude. Naša je zemlja vrlo uspješna. Kina nije uspješna zemlja pogledate li situaciju s trgovinom.”

Naveo je i kako nastoji izbjeći politiziranje tragedija u kojima je ukupno poginula 31 osoba.

Trump vjeruje da postoji politički motivirana želja za detaljnijim provjerama onih koji žele kupiti oružje, inzistirajući i dalje na tome da je problem u mentalnoj bolesti napadača.

Dodao je kako ne vidi da postoji konsenzus u vezi s restrikcijama određenih vrsta oružja.

‘Ne volim mržnju’

“Zabrinut sam rastom bilo koje vrste mržnje. Ne volim je”, kazao je Trump, pritisnut pitanjima novinara ispred Bijele kuće, ponovno naglasivši kako se nastavlja protiviti ilegalnoj migraciji.

Trump je u više navrata u vrlo negativnom kontekstu govorio o ilegalnim migrantima, pa mnogi ocjenjuju da je svojim govorima potaknuo negativne emocije prema migrantima, pa i bjelački rasizam, koji je bio prisutan u nekima od posljednjih oružanih napada u SAD-u.

Istodobno, brojne javne osobe pozivaju američkog predsjednika da se ozbiljnije pozabavi problemom dostupnosti oružja, no Trump ustrajava na tome da se moraju bolje provjeravati podaci o kupcima oružja.

Time zaobilazi problem dostupnosti oružja, čime ide na ruku jakom američkom lobiju koji podržava i promiče posjedovanje oružja, konstatira dpa.

Izvor: Agencije