Trump: Jordan i Izrael su tražili da ne povlačim vojsku

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u ponedjeljak da i dalje želi da se sve američke trupe povuku iz Sirije, ali da su mu Jordan i Izrael tražili da dio jedinica ostane u toj bliskoistočnoj državi.

On je novinarima u Bijeloj kući rekao da će SAD smisliti nešto s Kurdima u istočnoj Siriji kako bi se osigurao pristup prihodima od sirijske nafte, prenosi AP, piše Tanjug.

Dodao je da će u taj dio Sirije poslati američku naftnu kompaniju kako bi pomogla.

Svoju odluku o povlačenju vojnika iz Sirije Trump je obrazložio navodeći da SAD nikad nije obećao da će štititi Kurde do kraja njihovih života, kao i da želi da vrati kući američku vojsku, prenosi Reuters.

“Moram uraditi ono zbog čega sam izabran i moram uraditi ono što smatram da je ispravno”, kazao je Trump novinarima.

Rekao je da je mnogo Turaka poginulo zbog sukoba na njihovim granicama.

‘Stižu nam dobre vijesti’

“Stižu nam dobre vijesti. Prekid vatre je i dalje na snazi”, kazao je on novinarima dok je pravdao razloge svoje odluke o povlačenju američkih trupa iz Sirije, prenosi Anadolija.

Američki ministar odbrane Mark Esper rekao je u subotu da će se ukupno oko 1.000 vojnika povući iz sjeverne Sirije te da se očekuje da će se premjestiti u zapadni Irak, kako bi nastavili kampanju protiv pripadnika oružane grupe Islamske države Irak i Levant (ISIL) te “pomogli da se odbrani Irak”.

Turska je u četvrtak u pregovorima s američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom pristala na petodnevni prekid ofanzive na sjeveroistoku Sirije, kako bi dopustila kurdskim borcima da se povuku iz “sigurne zone”, koju Ankara namjerava uspostaviti pored svoje granice sa Sirijom.

Svrha je primirja, također, ublažiti krizu potaknutu ovomjesečnom odlukom američkog predsjednika o povlačenju svih 1.000 vojnika iz sjeverne Sirije, mjerom koja je kritizirana u Washingtonu i drugdje kao izdaja lojalnih kurdskih saveznika, koji su se godinama borili uz američke snage protiv ISIL-a.

Izvor: Agencije