Trump mijenja uredbu o imigrantima

Ministarstvo pravde SAD-a saopćilo je da će američki predsjednik Donald Trump “u bliskoj budućnosti” zamijeniti novom uredbom svoju izvršnu uredbu o obustavi ulaska u SAD za državljane sedam pretežno muslimanskih zemalja.

Ministarstvo je navelo i da, s obzirom na predstojeću zamjenu, američki Apelacioni sud za Deveti sudski okrug ne bi trebalo da ponovo razmatra raniju odluku kojom je suspendirana Trumpova uredba donesena 27. januara, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

“Time će predsjednik omogućiti da se zemlja odmah zaštiti, umjesto da nastavlja spor koji bi mogao potrajati”, objašnjava se u saopćenju Ministarstva pravde.

Trump je ranije u četvrtak najavio, na svojoj prvoj samostalnoj konferenciji za novinare u Bijeloj kući, da će iduće sedmice izdati novu izvršnu uredbu o imigraciji.

“Izdat ćemo novu i veoma obuhvatnu uredbu u cilju zaštite našeg naroda”, poručio je američki predsjednik.

Kazao je i da će “pokazati veliko srce” što se tiče ilegalnih imigranata koji su došli u SAD kao djeca.

Novi ministar rada

Američki predsjednik je nominirao Alexandra Acostu za novog ministra rada.

Trump je Acostinu nominaciju objavio samo nekoliko sati nakon što je Andy Puzder objavio da odustaje od nominacije za tu funkciju, zbog nedostatka podrške u Senatu.

Acosta je dekan Međunarodnog pravnog fakulteta u Miamiju. Za vrijeme administracije Georgea Busha bio je pomoćnik ministra pravde. Ako bude potvrđen, Acosta ce biti prvi Latinoamerikanac u Trumpovom kabinetu.

Trump se na konferenciji za novinare osvrnuo na učinjeno u posljednje četiri sedmice.

“Ovdje sam da obavijestim američki narod o nevjerovatnom napretku u posljednje četiri sedmice, nakon moje inauguracije. Ostvarili smo nevjerovatan napredak. Mislim da nikad nijedan predsjednik nije ostvario ovakav napredak u ovako kratkom periodu. Nova anketa pokazuje podršku nama od 55 posto, s tendencijom rasta, ali to mediji neće da vam kažu. Berza je, kao što znate, dostigla rekordno visoke brojeve, nevjerovatan je rast optimizma u poslovnom svijetu, što je dobro za zapošljavanje. Fabrike se vraćaju u SAD, uključujući i fabrike prve lige – Ford i General Motors i mnoge druge. Ovo objavljujem direktno američkom narodu uz medijsko prisustvo – čast je imati medije ovdje – jer vam mnogi reporteri neće reći istinu”, kazao je Donald Trump.

‘Lažne vijesti’ o Rusiji

On je, također, ukazao da se SAD suočava s nizom problema kod kuće i izvan granica, istakavši da je naslijedio “opći metež”.

Prema njegovim riječima, poslovi “cure” iz SAD-a u Meksiko i druge zemlje, dok ogromna nestabilnost prevladava u prekomorskim oblastima.

“Da budem iskren, naslijedio sam pravi metež, kod kuće i izvan granica”, istakao je Trump.

Osvrnuo se i na tvrdnje da su članovi njegovog predizbornog tima bili više puta u kontaktu sa ruskim zvaničnicima, i takve tvrdnje odbacio kao “lažne vijesti”.

“Oni o tome ne znaju ništa. Nisu bili u Rusiji. Nikada nisu telefonom pozvali Rusiju. Nikada nisu primili poziv iz Rusije. Sve su to lažne vijesti”, naglasio je Trump.

Također je ustao u odbranu Michaela Flynna, svog doskorašnjeg savjetnika za nacionalnu sigurnost čiju je ostavku zatražio i dobio ove sedmice.

Trump je istakao da Flynn nije ništa pogrešno uradio kada je prije inauguracije razgovarao sa ruskim ambasadorom.

“On je samo radio svoj posao”, objasnio je američki predsjednik.

Izvor: Agencije