Trump: Meksički vojnici uperili puške u naše, bolje da se to ne ponovi

Broj migranata koji pristižu na granicu pao je na 63.000 u augustu, u odnosu na 144.000 u maju, tvrde Meksikanci (Arhiva)

Američki predsjednik Donald Trump prokomentarisao je danas na Twitteru incident koji se ranije ovog mjeseca desio na američko-meksičkoj granici kada su meksički vojnici uperili automatske puške i razoružali dvojicu pripadnika Nacionalne garde SAD-a misleći da su nezakonito ušli u Meksiko, javio je Tanjug.

„Vojnici Meksika nedavno su uperili puške na vojnike Nacionalne garde, vjerovatno u okviru diverzione taktike koju koriste za krijumčare droga na granici. Bolje bi bilo da se to više ne ponovi! Mi sada šaljemo naoružane vojnike na granicu“, poručio je Trump na ovoj društvenoj mreži, te je dodao da „Meksiko ne čini ni približno dovoljno na hvatanju i vraćanju migranata“.

Šef Bijele kuće je u drugom tvitu naveo da je „veoma veliki karavan sa više od 20.000 ljudi krenuo na put kroz Meksiko“.

„Meksiko mu je smanjio brojnost, ali i dalje pristiže. Meksiko mora da uhvati preostale ili ćemo biti primorani da zatvorimo dio granice i pozovemo vojsku. Kojoti i karteli imaju oružje“, napisao je Trump, koristeći nadimak po kojem su poznati krijumčari ljudi.

Oduzeli američkom vojniku pištolj

CNN je proteklog vikenda objavio, pozivajući se na neimenovane zvaničnike Ministarstva odbrane SAD-a, da su početkom aprila meksičke trupe ispitivale dvojicu američkih vojnika zatečenih u obavljanju operacije nadgledanja na američkoj strani granice.

Prilikom incidenta meksički vojnici su od jednog od pripadnika Nacionalne garde SAD-a oduzeli pištolj i stavili ga u američko vozilo koje nije imalo vojne oznake.

Incident se desio južno od granične ograde koju je postavila američka strana, ali na području sjeverno od rijeke Rio Grande koja služi kao granica.

Situacija se smirila zahvaljujući i tome što je jedan od američkih vojnika govorio španski, te je uspio da razjasni siuaciju sa meksičkim vojnicima.

Izvor: Agencije