Trump: Maduro odgovoran za živote lidera opozicije

Opozicionari Leopoldo Lopez i gradonačelnik Karakasa Antonio Ledezma, uhapšeni su u utorak (AP)

Sjedinjene Američke Države smatraju kako je predsjednik Venecuele Nicolas Maduro „lično odgovoran za zdravlje i sigurnost“ dvojice lidera opozicije, izjavio je u utorak američki predsjednik Donald Trump nakon hapšenja opozicionih čelnika koji su pozivali Venecuelce na proteste protiv Madura.

„Sjedinjene Države osuđuju akcije Madurove diktature“, rekao je Trump u izjavi.

Opozicionari Leopoldo Lopez i gradonačelnik Karakasa Antonio Ledezma, uhapšeni u utorak, bili su „politički zatvorenici, protjerani od strane režima“, dodao je Trump.

„SAD smatra kako je Maduro, koji je javno objavio kako će ići protiv političke opozicije, lično odgovoran za zdravlje i sigurnost Lopeza, Ledezme i ostalih zatočenika“, rekao je Trump.

Dvojica lidera proteklih su dana pozivala Venecuelce da se pridruže protestima protiv Madura i stvaranja ustavotvorne skupštine, izabrane u nedjelju, koja bi trebala zaobići Parlament u kojem opozicija ima većinu.

Krvavi izborni dan

Opozicija  je bojkotirala izbore za skupštinu, a Maduro je zbog njihovog održavanja kritiziran širom svijeta zbog napada na demokratske slobode.

Ustavotvorna skupština sa 545 članova, koja će u srijedu održati prvu sjednicu, vladat će državom na neodređeno razdoblje i moći će raspustiti sadašnji Parlament u kojem većinu ima opozicija.

Ta skupština će sastaviti novi Ustav koji će zamijeniti onaj koji je 1999. godine usvojio tadašnji predsjednik Hugo Chavez.

Sjedinjene Američke Države su u ponedjeljak uvele sankcije bez presedana Maduru, kojeg su nazvale diktatorom nakon krvavih izbora ustavotvorne skupštine u nedjelju.

Na izborni dan poginulo je najmanje deset osoba.

Izvor: Agencije