Trump: Ludi Muellerov izvještaj od izmišljotina i laži

Donald Trump
U neistine su uključeni njegovi govori na mitinzima, o blokadi vlade i o ruskom uplitanju u izbore (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump kritizirao je u petak svjedočanstva objavljena dan ranije u izvješću specijalnog tužitelja za istragu ruske umiješanosti u izbore 2016. Roberta Muellera.

“Ludo Muellerovo izvješće, koje je sastavilo 18 demokrata bijesnih na Trumpa, sastoji se od izmišljenih i potpuno lažnih tvrdnji”, napisao je Trump na Twitteru, kako prenosi Hina.

“Neke o tih optužbi su potpuno s**nje “, dodao je američki predsjednik u drugoj objavi.

“To je prijevara, koja je počela na ilegalan način i do koje nikada nije smjelo doći”, dodao je.

Trump je istaknuo da bilješke za koje su neke osobe rekle da su ih pisale nakon sastanaka s njim nisu postojale dok nisu stvorene za potrebu Muellerove istrage.

Nema odgovora na ‘gnjusne’ izjave 

Tvrdi da nikada nije pristao svjedočiti, jer nije trebao odgovarati na, kako ih je nazvao, “potpuno gnjusne” izjave o njemu u izvješću i koje su stvorile lažni dojam o “dobrim i lošim” pojedincima, prenosi Fena agenciju AP.

Izvješće na 448 stranica, koje je u četvrtak objavljeno u revidiranoj verziji, navodi opsežne pojedinosti o Trumpovom nastojanju da omete Muellerovu istragu.

Muellerov ured optužio je nekoliko Trumpovih pomoćnika ili ih osudio za kaznena djela tijekom istrage koja je trajala 22 mjeseca.

U četvrtak je američki državni tužitelj William Barr objavio revidiranu verziju Muellerovog izvješća o ulozi Rusije u predsjedničkim izborima u SAD-u 2016. godine.

Prema izvješću, Mueller nije došao do zaključka je li Trump izvršavao opstrukciju pravde, ali ga nije ni oslobodio.

Demokrati traže nerevidirani izvještaj

Barr je zaključio kako Trump nije prekršio zakon, ali je na konferenciji za medije naveo kako je Mueller tretirao “deset epizoda koje se odnose na predsjednika i razmatra pravne teorije za povezivanje tih akcija s elementima prekršaja opstrukcije pravde”.

Kada je riječ o pitanju je li Trumpova kampanja imala pomoć Rusije 2016. godine, Mueller je napisao: “Iako je istraga ustanovila brojne veze između osoba s vezama u ruskoj Vladi i osoba u Trumpovoj kampanije, dokazi nisu dovoljni da podrže kaznene optužbe.”

Demokrati traže objavljivanje potpunog, nerevidiranog izvješća i kritiziraju Barra zbog odnosa prema njemu, pa je tako predsjednica Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi na Twitteru na pisala kako je “očito da tužitelj Barr djeluje kao osobni odvjetnik Trumpa, a ne Amerike”.

Izvor: Agencije