Trump: Ljubitelji oružja mogu zaustaviti Clinton

Iz kampanje Hillary Clinton Trumpovi komentare su nazvali 'opasnim' (AP)

Republikanski kandidat za predsjednika SAD-a Donald Trump  kazao je na mitingu u Sjevernoj Karolini da bi aktivisti za pravo na nošenje oružja mogli zaustaviti njegovu demokratsku rivalku Hillary Clinton u nominovanju liberalnih sudija za članove Vrhovnog suda SAD-a.

Trumpova izjava izazvala je žestoke reakcije i to u sedmici u kojoj su se čelnici njegove kampanje nadali da bi mogla proći bez kontroverzi, javlja Reuters.

“Ukoliko ona bude u prilici da bira sudije, vi tu ništa nećete moći učiniti. Mada vi, koji se držite Drugog amandmana na Ustav (koji daje pravo na posjedovanje i nošenje oružja), možda tu može nešto da se uradi, ne znam”, rekao je Trump na mitingu organizovanom na Univerzitetu Sjeverne Karoline u Wilmingtonu.

Opasni komentari

Iz kampanje Hillary Clinton Trumpovi komentari su nazvali “opasnim”.

“Osoba koja želi da postane predsjednik SAD-a ne bi trebala ni na koji način sugerisati nasilje”, navedeno je iz te kampanje.

Reuters je zatražio izjavu američke Tajne službe o Trumpovim navodima, koja je kratko navela da je “svjesna tog komentara”.

Trumpov kandidat za potpredsjednika SAD-a i guverner Indiane tvrdi da Trump “naravno nije” podsticao na nasilje protiv Clinton, javlja AP.

Izvor: Agencije