Trump: Kurdi nam nisu pomogli u Normandiji

Sirija, Turska
Turska je u srijedu pokrenula ofanzivu na kurdske snage na sjeveroistoku Sirije (Anadolija)

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u četvrtak kako voli Kurde, ali i naglasio da oni nisu pomogli Amerikancima kod iskrcavanja u Normandiji.

Na pitanje o američkom povlačenju iz Sirije, gdje su Kurdi ostavljeni na milost i nemilost turskoj ofenzivi, te o mogućnosti da Amerikanci stvore savez s Kurdima, američki je predsjednik odgovorio da Kurdi “nisu pomogli” Sjedinjenim Državama tijekom Drugog svjetskog rata i iskrcavanja u Normandiji.

“Kurdi se bore za svoju zemlju, to trebate razumjeti”, objasnio je republikanski predsjednik, prenosi Hina.

Pozvavši se na jedan “jako moćan” članak, objasnio je svoj argument: “Oni nam nisu pomogli tijekom Drugog svjetskog rata. Nisu nam pomogli u Normandiji, na primjer.”

‘Pomogli smo Kurdima, znači da ih volimo’

“Potrošili smo vrlo mnogo novca za pomoć Kurdima, bilo za streljivo, oružje ili gotovinu. To znači da volimo Kurde”, zaključio je Trump.

Turska je u srijedu pokrenula ofenzivu na kurdske snage na sjeveroistoku Sirije, koji su bili saveznici Zapada u borbi protiv skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Ofenziva je pokrenuta nakon Trumpove odluke da povuče američke postrojbe iz graničnih područja Sirije.

U srijedu je Trump rekao da se nada da će njegov turski kolega Recep Tayyip Erdogan koliko god je moguće “racionalno i humano” djelovati u Siriji.

“Djeluje li nepravedno, skupo će platiti. Ako se to dogodi, uništit ću njihovo gospodarstvo”, upozorio je.

Izvor: Agencije