Trump kritizirao trgovce zbog kćeri

Trump je prvi put kritizirao poslovne odluke vezane uz njegovu porodicu (AP)

Američki predsjednik Donald Trump je kritizirao trgovinsku kuću Nordstrom za, kako je rekao, nekorektan tretman njegove kćeri Ivanke nakon odluke da više ne kupuju odjeću iz njene kompanije u dolazećoj sezoni.

Nakon toga vrijednosti dionica Nordstroma porasle su četiri posto.

“Nordstrom je bio veoma nekorektan prema mojoj kćerki Ivanki. Ona je sjajna osoba – uvijek me tjera da učinim pravu stvar. Grozno!”, napisao je Trump na Twitteru.

Trump je potom isti tweet objavio i sa službenog naloga predsjednika SAD-a koji je dosad bio rezerviran samo za državna pitanja, objavili su američki mediji.

Prošlog tjedna Nordstrom je objavio priopćenje da je tijekom rutinske prakse, koja se obavlja svake godine, odlučeno da se proizvodi s imenom Ivanke Trump više ne nabavljaju što je utemeljeno na prodaji tih proizvoda.

Otkada je postao predsjednik, Trump je kritizirao na Twitteru pojedine kompanije, ali ovo je prvi put da kritizira poslovne odluke vezane uz njegovu obitelj.

“Ranije, kada je Trump bio samo direktor kompanije, mogao je slati poruke i to je bilo u redu. Ali kada postanete predsjednik Sjedinjenih Država, onda to izgleda da kao koristite svoj položaj u pokušaju zastrašivanja neke kompanije. Tako se ne treba ponašati”, ukazuje Scott Amey, tržišni analitičar.

Spicer: Direktni napad na predsjednika

Glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer nazvao je slučaj “izravnim napadom” na predsjednikovu politiku.

“Ovo je izravni napad na njegovu politiku i njeno [Ivankino] ime. Jasno je da je ovo pokušaj da je zaštiti. Ona je napadnuta zbog njegove politike”, kaže Spicer.

Analitičari smatraju da ponašanje Donalda Trumpa ne znači neophodno da on zloupotrebljava vlast, ali znači da je njegovo ponašanje neprimjereno.

“Trebamo imati predsjednika i članove vlade koji svoj posao obavljaju besprijekorno. Oni ne mogu biti pristrani u odlukama i politici koju provode. Trumpovo ponašanje se ne uklapa u te primjere”, navodi Amey.

“I dok je dobar dio Amerikanaca zabrinut ponašanjem predsjednika, za druge to nije iznenađenje. Ljudi koji su ga podržali na izborima smatraju da to nije važno, zato što je on, prije nego ušao u politiku, bio uspješan poslovni čovjek”, javio je Al Jazeerin reporter Ivica Puljić.

Izvor: Al Jazeera i agencije