Trump Kinu krivi za ‘masovno ubistvo širom svijeta’

Donald Trump: Nesposobnost Kine je dovelo do masovnog ubistva širom svijeta (EPA)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump ponovo je u srijedu napao Kinu zbog pandemije korona virusa, optuživši je da je njena nesposobnost dovela do “masovnog ubistva širom svijeta”

Na društvenoj mreži Twitter je naveo da je “neki ludak u Kini”, kojeg nije imenovao, objavio saopćenje u kojem “okrivljuje sve, osim Kine, za virus koji je usmrtio stotine hiljada ljudi”.

“Molim vas, objasnite ovom glupanu da je ‘nesposobnost Kine’ i ništa drugo dovela do ovog masovnog ubistva širom svijeta”, napisao je Trump, prenosi Tanjug.

Kinu je ranije u srijedu verbalno napao i američki državni sekretar Mike Pompeo, koji je najavu Pekinga da će izdvojiti dvije milijarde dolara za borbu protiv pandemije nazvao “bijednom” u odnosu na stotine hiljada izgubljenih života i štetu od hiljada milijardi dolara.

Odbacio je tvrdnje kineskog predsjednika Xija Jinpinga da je zvanični Peking djelovao transparentno nakon izbijanja epidemije u Kini te naveo kako je Xi, ako je želio to pokazati, trebao održati konferenciju za novinare i dozvoliti medijima da ga pitaju sve što ih interesira.

‘WHO je kineska marioneta’

Početkom sedmice Trump je optužio Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) da je “kineska marioneta”, ponovivši svoje kritike na račun WHO-a vezane uz upravljanje korona krizom.

“Nisam zadovoljan WHO-om… Ona je marioneta Kine”, kazao je on.

Upitan o budućim američkim doprinosima finansiranju WHO-a, nakon što je sredinom aprila najavio prekid finansiranja, Trump je rekao da će “odluku o tome donijeti uskoro”.

Pandemija korona virusa, koja je krenula iz Kine, izazvala je velike privredne probleme širom svijeta, kao i smrt 316.000 ljudi, od čega je skoro trećina u SAD-u.

Izvor: Agencije