Trump: Kina želi trgovinski sporazum sa SAD-om

Donald Trump pokušava pritiscima privoljeti Peking da uvede velike promjene u svojoj trgovinskoj politici (EPA)

Američki predsednik Donald Trump izjavio je da Kina želi trgovinski sporazum sa SAD-om, ali da on nije posebno zainteresiran, osim ako se ne bude radilo o veoma dobrom sporazumu.

On je novinarima u Bijeloj kući rekao da očekuje da će se sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom na samitu G20 u Japanu ovog mjeseca, ali da bi Peking trebao najprije preinačiti ranije odluke kojima je odbacio neke prethodno dogovorene korake u vezi s trgovinskom saradnjom dvije države, prenosi Reuters.

Američki predsjednik je izjavio ranije da će nove tarife na uvoz iz Kine stupiti na snagu odmah ukoliko kineski predsednik ne dođe na samit G20.

Trump je kazao da su dodatne tarife na kinesku robu spremne da stupe na snagu poslije samita G20 ukoliko se ne postigne trgovinski sporazum s Kinom.

Spreman uvesti nove tarife

Trump pokušava pritiscima privoljeti Kinu da uvede velike promjene u svojoj trgovinskoj politici, za koju američki predsjednik tvrdi da je desetljećima vođena na štetu interesa SAD-a.

Izgledalo je kako su dvije najveće svjetske ekonomije bile blizu postizanja dogovora do blokade pregovora u prošlom mjesecu.

Washington tvrdi kako je Peking napustio pregovore u posljednji čas, dok je kineska strana nagovijestila da je sve spremnija na dugu borbu.

Trump je već uveo dažbine od 25 posto na kineske uvozne robe u vrijednosti od 200 milijardi dolara.

Kina je odgovorila kaznenim tarifama na američke robe u vrijednosti 60 milijardi dolara.

Lider SAD-a tvrdi kako je spreman uvesti tarife na dodatne kineske robe u vrijednosti 300 milijardi dolara ukoliko se ne ostvari značajan pomak u razgovorima.

Izvor: Agencije