Trump: Kim bi uklonio samo dva od pet nuklearnih postrojenja

Američka administracija tvrdi da nije bilo nuklearnih proba i testiranja projektila dugog dometa u Sjevernoj Koreji (Reuters)

Američki predsjednik Donald Trump tvrdi da mu je sjevernokorejski lider Kim Jong-un tokom susreta u Hanoiu rekao da želi ukloniti samo jedno ili dva od pet nuklearnih postrojenja u Sjevernoj Koreji.

“Napuštajući summit rekao sam Kimu, i to je vrlo važno, da nije spreman za sporazum, jer se želi osloboditi samo jednog ili dva postrojenja”, rekao je Trump , prenosi agencija Jonhap.

“Sjeverna Koreja ima pet postrojenja. Pitao sam: što je s preostala tri? To nije dobro”, dodao je.

Susret u Hanoiu je propao nakon što Trump i Kim nisu uspjeli prebroditi nesuglasice oko programa denuklearizacije Sjeverne Koreje i popuštanja američkih sankcija. Od tada su bilateralni pregovori u zastoju.

Trump je istaknuo da nije bilo nuklearnih proba i testiranja projektila dugog dometa tokom diplomatskih napora njegove administracije.

Niz suptilnih poteza Sjeverne Koreje

Proteklih tjedana Pjongjang je napravio niz suptilnih poteza bez prekidanja samonametnutog moratorija na nuklearne probe i testiranje projektila dugog dometa, kako bi izvršio pritisak na Washington da pokaže fleksibilnost u pregovorima, navodi Jonhap.

Agencija podsjeća da je Kim postavio Trumpu rok do kraja godine za pronalaženje prave metodologije za pregovore.

Osvrćući se na tenzije s Iranom, Trump je ponovio odlučnost da ne dozvoli Teheranu posjedovanje nuklearnog oružja, ali je istaknuo kako ne želi ići u rat.

“Nisam netko tko želi ući u rat, jer rat šteti ekonomijama i što je najvažnije: rat ubija ljude”, zaključio je Trump.

Izvor: Agencije