Trump: Kazniti Kinu zbog krađe američkog intelektualnog vlasništva

Trump je kazao da razmatra veoma veliku potencijalnu novčanu kaznu za Kinu (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da SAD razmatra pozamašnu “novčanu kaznu” u okviru istrage o navodima da Kina krade intelektualno vlasništvo američkim kompanijama.

To je najjasniji nagovještaj dosad da će američka administracija preduzeti osvetničku trgovinsku akciju protiv Kine, ocjenjuje Reuters.

Trump i njegov ekonomski savjetnik Gary Cohn rekli su danas u intervjuu britanskoj agenciji da je Kina prinudila američke kompanije da svoje intelektualno vlasništvo prebace na Kinu, kao cijenu njihovog poslovanja u toj zemlji.

SAD je pokrenuo trgovinsku istragu o tom pitanju, a Cohn je rekao da će predstavnik SAD-a za trgovinu uskoro iznijeti svoje preporuke u vezi s time.

“Razmatramo veoma veliku potencijalnu novčanu kaznu za krađu intelektualnog vlasništva, o čemu će ubrzo biti odlučeno”, kazao je Trump.

Osvetničke tarife

Iako nije precizirao šta podrazumijeva pod “kaznom” protiv Kine, Reuters podsjeća na Zakon o trgovini iz 1974, kojim je odobrena istraga o navodima da Kina krade intelektualno vlasništvo, a koji Trumpu omogućuje da uvede osvetničke tarife na kinesku robu ili druge trgovinske sankcije sve dok Kina ne promijeni svoju politiku.

Trump je napomenuo da bi šteta mogla biti velika, ne precizirajući kako se došlo do brojki niti kako će troškovi biti nametnuti.

“Pričamo o velikoj šteti. Pričamo o brojkama na koje nikad niste ni pomislili”, rekao je predsjednik SAD-a.

On je istakao da želi dobre odnose SAD-a s Kinom, ali je ukazao da se Peking mora pravedno ponašati prema SAD-u.

Američke kompanije tvrde da gube stotine milijardi dolara ustupanjem tehnologije i omogućavanjem miliona radnih mjesta kineskim firmama, koje su im, kako navode, ukrale ideje i programe i primorale ih da im predaju intelektualno vlasništvo kao dio cijene za poslovanje u Kini, napominje Reuters.

Izvor: Agencije