Trump: Jevreji koji glasaju za demokrate su neinteligentni i nelojalni

Trump je ranije nazvao Omar „katastrofom“ za jevreje i kazao kako „ne kupuje“ njene suze koje je prolila u ponedjeljak kada je govorila o situaciji oko ograničenja putovanja (Reuters)

Aktivisti, političari i mnogi iz redova zajednica američkih Jevreja kritizirali su predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa zbog njegove izjave kako svako ko iz redova jevrejske zajednice glasa za Demokratsku stranku pokazuje „ili manjak znanja ili veliku nelojalnost“.

On je govorio nakon objave nedavne ankete koja pokazuje kako se većina Jevreja u SAD-u identificira kao demokrate.

Napadi na zastupnice Tlaib i Omar

Među onima koji je reagirao je i senator Bernie Sanders, nezavisni kandidat koji se bori za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke. On je kazao kako je „ponosni Jevrej koji nema briga zbog glasanja za demokrate“.

„Zapravo, planiram glasati da Jevrej postane naredni predsjednik Sjedinjenih Američkih Država“, rekao je na skupu u Iowi.

Trump nije direktno kazao direktno kome američki Jevreji nisu lojalni, no njegov istup se desio u vrijeme njegovih napada na demokratske zastupnice u Kongresu Ilhan Omar i Rashidu Tlaib koje su kritizirale odnos Izraela prema Palestincima.

Na Trumpovo inzistiranje, Izrael je prošle sedmice zabranio ovim muslimankama da uđu u državu. Kasnije je Izrael pristao dozvoliti dolazak Tlaib na humanitarnim osnovama kako bi posjetila baku koja živi na okupiranoj Zapadnoj obali. Tlaib je to odbila i kazala kako neće dozvoliti da Izrael iskoristi njenu ljubav prema baki kako bi je primorao da se „povinuje njihovim opresivnim i rasističkim politikama“.

Trump je ranije nazvao Omar „katastrofom“ za jevreje i kazao kako „ne kupuje“ njene suze koje je prolila u ponedjeljak kada je govorila o situaciji oko ograničenja putovanja.

Megafon bijelih nacionalista

Odmah nakon Trumpovih komentara na društvenim mrežama u utorak su reagirali lideri zajednica, političari, aktivisti i drugi.

„Ovaj direktni napad dvojne lojalnosti nije zvižduk antisemitima, ovo je megafon za bazu bijelih nacionalista“, objavio je IfNotNow, grupa mladih američkih Jevreja koji se zalažu za okončanje američke podrške izraelskoj okupaciji.

„Lideri američkih Jevreja i demokratski političari moraju reagirati na ovo“, dodaju.

Autorica Nancy Levine na Twitteru je napisala: „Ja sam Jevrejka. Moji rođaci su pobijeni u Holokaustu. Ne uzimajte jevrejski narod u vaša lažljiva, rasistička usta. Solidarišem se sa zastupnicama Tlaib i Omar. Osuđujem Trumpovu vrstu fašizma.“

J Street, jevrejska organizacija sa sjedištem u SAD-u koja se zalaže za dvodržavno rješenje spora Izraela i Palestine, kazala je kako su Trumpovi komentari „opasni“.

„Opasno je i sramotno za Trumpa da napada veliku većinu zajednice američkih Jevreja kao neinteligentne i nelojalne. No, ne iznenađuje kako su se njegovi rasistički napadi na progresivne žene obojene kože u Kongresu pretvorili u napade na Jevreje“, napisali su iz ove organizacije.

Izvor: Al Jazeera i agencije